Litva

Poslovni obisk Litve

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Litvi

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
16. februar dan razglasitve neodvisnosti (1918)
11. marec dan razglasitve neodvisnosti (1990)
4. april velika noč
5. april velikonočni ponedeljek
1. maj paznik dela
24. junij rojstvo sv. Janeza Krstnika
6. julij kronanje kralja Mindaugasa
15. avgust Marijino vnebovzetje
1. november vsi sveti
2. november verne duše
24. december božični večer
25. december božič
26. december drugi dan božiča
 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

  • 230 voltov (za gospodinjstva)
  • 380 voltov (za industrijo)

 

Poslovni običaji

Litovci veljajo za bolj emocionalne, ekspresivne in temperamentne v primerjavi s svojimi severnimi sosedi. Odlikuje jih sposobnost mirnega sožitja z drugimi narodi ter spoštovanje drugih kultur, narodnosti in religij.

Poslovni bonton

Prvi kontakt. Sestanki se usklajujejo predhodno in se pisno potrjujejo po elektronski pošti oziroma faksu. Priporočljivo je, da se sestanki ne dogovorijo na dneve državnih praznikov. Litovci so točni, kar pričakujejo tudi od svojih poslovnih partnerjev. Pri poslovnih pogajanjih so usmerjeni k obravnavi konkretnih tem in pričenjajo pogovore z vnaprej pripravljenimi in usklajenimi vprašanji, ne spuščajo se v pogovore o vsakodnevnih stvareh. Priporočljivo je zagotoviti enak nivo sogovornikov ter v naprej posredovati seznam udeležencev in kratko notico o njihovih pristojnostih v okviru podjetja. To bo gostitelju omogočilo, da bo zagotovil ustrezne sogovornike tudi na svoji strani.

Pozdravi. Sestanki se po navadi začnejo in končajo z daljšim stiskom roke, pri čemer je pomemben tudi očesni kontakt, kar je v Litvi znak kredibilnosti in iskrenosti sogovornika, ter prijazen nasmešek. S stiskom roke se pozdravi vse udeležence sestanka tako ob prihodu kot ob odhodu. Vsak udeleženec se predstavi s polnim imenom in navedbo službenega položaja. V Litvi se uradno poslovneži kličejo po priimku in službenem položaju, v kolikor se ne dogovorijo drugače.

Vizitke. Tako kot v večini razvitih držav tudi v Litvi velja običaj izmenjave vizitk pri prvem poslovnem stiku. Prepričajte se, da imate na razpolago zadostno količino vizitk, na katerih mora biti nujno navedena funkcija v podjetju, katerega zastopate.     
   
Poslovno oblačenje. Za Litovce je značilen uraden, celo konservativen stil poslovnega oblačenja. Poslovneži so ponavadi oblečeni v obleko s srajco bele ali pastelne barve in kravato, ki se ujema s srajco. Poslovne ženske nosijo elegantne obleke oziroma kostime, ki ne smejo biti zelo vpadljivi oziroma ekstravagantni.

Obnašanje. Zelo pomemben je splošen vizualni vtis in prvi stik, ob tem, da neposredni fizični kontakti niso običajni. Tudi v primeru, ko se Litovci ne strinjajo s sogovornikom, se poskušajo izogniti zavrnitvenim odgovorom in nadaljujejo pogovor v prijateljskem duhu. Nevljudno je sogovorniku segati v besedo. Poslovneži se pri pogovorih nahajajo na razdalji stegnjene roke ne glede na to ali sedijo ali stojijo. V Litvi velja za nevljudno imeti roke v žepih ali žvečiti žvečilko na javnih krajih.

Iz zgodovine izvirajo nekatere vraže, ki veljajo med ljudmi, zato se izogibajte rokovanju s partnerji čez prag. Šopek rož je vsesplošno uveljavljeno darilo za žensko, bodisi poslovno partnerico bodisi ženo poslovnega partnerja, vendar rože ne smejo biti rumene barve (ker ta simbolizira skorajšnje slovo).

Ob koncu sestanka je priporočljivo sogovornikom izročiti simbolično darilce – nekaj, kar je povezano s podjetjem. Prav tako je priporočljivo sprejeti morebitno vabilo na neformalno večerno druženje, saj je to lahko dobra priložnost za pogovor v bolj sproščenih pogojih.

 

Jezik

Litovščina je uradni jezik v Litvi in eden izmed uradnih jezikov Evropske unije. Sodi med baltske jezike. Ti so samostojna veja indoevropskih jezikov in imajo določene sorodnosti s slovanskimi jeziki. Litovščini je najbliže sorodna latvijščina in izumrla stara pruščina, ki spadata v isto jezikovno skupino. Litovci so večjezikovni narod, saj sta zelo razširjeni tudi poljščina in ruščina, ki ju obvlada osem od desetih Litovcev. Vsak tretji Litovec govori angleško.

Več informacij: Passport to Trade