Litvansko lesno podjetje VMG bo v regijo Akmene investiralo 180 mio EUR

sreda, 28. februar 2018

Litvansko podjetje Vakaru Medienos Grupe (VMG) je eden največjih proizvajalcev lesnih izdelkov in lesenega pohištva v baltskih državah.

Februarja letos so najavili 180 mio EUR vredno investicijo v severno litvansko okrožje Akmene, kjer nameravajo zgraditi novo tovarno ivernih plošč, ter kasneje še proizvodnjo pohištva. Projekt bo odprl približno 400 novih delovnih mest, od tega 150 že v začetni fazi.

V prvem delu projekta je načrtovana gradnja nove tovarne ivernih plošč, ki bo zaposlovala 150 delavcev. Tovarna naj bi začela obratovati v prvem četrtletju leta 2020. V drugem delu projekta načrtujejo še izgradnjo tovarne lesenega pohištva, ki bo zaposlovala še dodatnih 250 delavcev.

Predsednik uprave družbe VMG, Sigitas Paulauskas je razkril le velikost in namen investicije, natančnih načrtov pa podjetje še ni objavilo.

Podjetje VMG poleg tega projekta načrtuje tudi gradnjo logističnega centra v regiji Klaipeda v zahodni Litvi, kar bo pomagalo pospešiti dobavo izdelkov švedskemu pohištvenemu velikanu Ikea. Nov logistični center bo omogočil optimizacijo logistične verige, saj bodo proizvodnjo iz vseh tovarn podjetja VMG distribuirali iz enega centra, kar bo omogočilo učinkovitejše polnjenje tovornjakov in kontejnerjev. Podjetje VMG večino svojih izdelkov prodaja švedski Ikei.

Podjetje VMG je v letu 2016 ustvarilo 16,4 mio EUR čistega dobička, kar je za 7,3 % več kot v letu 2015, ko je čisti dobiček znašal 15,3 mio EUR. Prihodki podjetja so v letu 2016 znašali 144,9 mio EUR.

Vir: Baltic News Service

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije