Madžarska bo z nemškim Rheinmetallom zgradila največji vojaški proizvodni obrat v državi

torek, 15. september 2020

Novo tovarno za pehotna oklepna vozila Lynx bo postavilo skupno podjetje, ki sta ga ustanovila madžarska vlada in nemško podjetje Rheinmetall. Madžarska vlada bo v projekt vložila 60 mlrd HUF ali približno 168 mio EUR. Ta znesek je vlada že prejšnji teden odobrila za obrambne namene. Nova tovarna bo stala v mestu Zalaegerszeg na zahodu Madžarske. Proizvodnja bo stekla leta 2023, večji del proizvodnje pa bo v prvih letih kupila madžarska vlada.
 
Nova tovarna bo v regiji ustvarila 500 delovnih mest, vključno z dobavitelji. Dokončana naj bi bila leta 2022, proizvodnja pa naj bi se začela leta 2023. Zmogljivost tovarne bo 45 vozil na leto. Na 20 ha velikem območju bo poleg testne steze za samo-vozeče avtomobile vzpostavljena tudi preskusna steza za cisterne in terenska vozila, ki bo prav tako končana v treh letih.

Program je del madžarskega vladnega načrta za vojaški razvoj v višini 10 milrd EUR. Madžarska bo v okviru programa posodobitve kupila 218 vozil Lynx KF41 v vrednosti 2 mlrd EUR, od tega 172 iz nove, skupne tovarne.

V prihodnje nameravajo oklepna vozila izvažati še v drugih 10-15 držav, je dejal vladni pooblaščenec za projekt Gaspar Maroth. V načrtu je tudi poznejša širitev tovarne, saj namerava Rheinmetall kasneje proizvajati tudi za civilno industrijo.

Tovarna Zalaegerszeg bo že 142. tovarna podjetja Rheinmetall in bo opremljena z najsodobnejšo tehnologijo na svetu, vključevala pa bo tudi proizvodnjo na osnovi umetne inteligence in robotike.

Podjetje Rheinmetall AG deluje kot holding. Ukvarja se s proizvodnjo avtomobilskih komponent in obrambne opreme. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1889 in ima sedež v nemškem Dusseldorfu. V letu 2019 je podjetje ustvarilo 6,25 mlrd EUR prihodkov, zaposluje pa približno 23.780 delavcev.

Viri: Factiva, CEEMarketWatch, bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav