Maersk napoveduje nadaljnje zamude ladijskega tovora

četrtek, 13. januar 2022

Danski kontejnerski prevoznik A.P. Moller-Maersk je 11. 1. 2022 opozoril na nadaljnje zastoje pri ladijskem prevozu blaga. Zmanjševanje zastojev namreč traja dlje, kot so sprva pričakovali.

Pandemija je povzročila pomanjkanje kontejnerskih ladij in zastoje v pristaniščih ravno v času zelo visoke potrošniške porabe. Posledično na stotine kontejnerskih plovil stoji zunaj pristanišč.

"Na žalost se leto 2022 ni začelo, kot smo upali," so sporočili iz družbe Maersk. "Pandemija je še vedno močna in na žalost opažamo nove izbruhe, ki vplivajo na naše zmožnosti premikanja tovora." V družbi pričakujejo, da se bodo omejitve nadaljevale še kar nekaj časa.

Največje čakalne dobe za privez kontejnerskih ladij so na zahodni obali ZDA, kjer je čakalna doba v pristanišču Long Beach v Los Angelesu trenutno med 38 in 45 dnevi.

V Severni Evropi so se zastoji nekoliko sprostili. V pristanišču Antwerpen v Belgiji se je čakanje raztovora skrajšalo na približno 2 dni v tem tednu z 10 dni v prejšnjem tednu.
 

Zamude v pristaniščih v Severni Evropi:

Pristanišče Čakalna doba za privez
Bremerhaven NTB Brez čakalne dobe
Bremerhaven MSC Gate 2- 3 dni
Hamburg Eurogate 2 -3 dni
Rotterdam Delta 2 1-2 dni
Rotterdam MVII 1-2 dni
Antwerp MPET + PSA 2-4 dni
Felixstowe 7 -10 dni
Gdansk Brez čakalne dobe


Maersk je v začetku letošnjega januarja naročil 12 kontejnerskih plovil na metanol pri korejski ladjedelnici Hyundai Heavy Industries. Ladje bodo dostavljene v letih 2024 in 2025, poganjal pa jih bo ogljično nevtralen zeleni metanol, proizveden bodisi iz bioplina/biomase ali obnovljivega vodika. DružbA AP Moller-Maersk, ki ima sedež v Kopenhagnu na Danskem, bi lahko kmalu postala ena največjih svetovnih porabnic zelenega H2. 

Globalni pomorski sektor trenutno izpusti 940 mio ton CO2 na leto, kar predstavlja 2,5 % svetovnih emisij toplogrednih plinov. Maersk naj bi z uporabo novih 12 ladij zmanjšal svoje letne emisije CO2 za 1,5 mio ton.


 
Viri: Factiva, Reuters, Mearsk

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike