Makedonija podpisala sporazum z verigo LuLu iz Katarja

četrtek, 03. december 2020

Vodilna trgovska veriga iz Katarja, Lulu Hypermarket, je 30. novembra 2020 z veleposlaništvom Republike Severne Makedonije podpisala memorandum o soglasju o uvozu živil in kmetijskih pridelkov. Memorandum o soglasju je bil podpisan v okviru prizadevanj za okrepitev poslovnega sodelovanja med državama.

Lulu Hypermarket je največja trgovska veriga na Bližnjem vzhodu in ena največjih trgovskih verig v Aziji, kar daje makedonskim proizvajalcem ogromno priložnosti, da svoje izdelke plasirajo na tuje trge.

Na začetku bo Republika Severna Makedonija v Katar izvažala meso (predvsem jagnjetino), mesne izdelke, tradicionalni makedonski ajvar, sadje, zelenjavo ter različne sorte makedonskega sira. Kasneje se bo sodelovanje razširilo še na druge segmente.

V skladu z memorandumom o soglasju bo veleposlaništvo Republike Severne Makedonije v Katarju pomagalo pri vzpostavitvi trgovinskih odnosov med potencialnimi dobavitelji iz Republike Severne Makedonije in trgovsko verigo LuLu.

Sporazum sta na slovesnosti na regionalnem sedežu podjetja LuLu podpisala Elma Altorok, veleposlanica Republike Severne Makedonije v Katarju in direktor LuLu Hypermarkets, Mohamed Althaf.

»Pobuda je namenjena promociji in razstavljanju široke palete tradicionalnih izdelkov "Made in North Macedonia", hkrati pa pripoveduje edinstveno zgodbo o izjemni makedonski kulinariki,« je na slovesnosti dejal Altorok. Poudaril je, da je to prva priložnost za Republiko Severno Makedonijo, da lahko svoje izdelke plasira na trg v Katar.

Podjetje Lulu Hypermarkets L.L.C. je del družbe Lulu Group International. Prihodek podjetja, ki zaposluje okoli 57.000 ljudi, je v letu 2019 znašal približno 7,7 mlrd EUR.

Viri: Factiva, bne IntelliNews, Gulf Times
 
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije