Makedonski Telekom lansiral prve komercialne 5G storitve

torek, 22. februar 2022

Makedonski Telekom je 17. februarja letos lansiral prvo komercialno 5G omrežje v Severni Makedoniji, ki zagotavlja pokritost v 15 mestih in okoliških območjih. To so Štip, Veles, Kavadarci, Negotino, Sveti Nikole, Bitola, Prilep, Kruševo, Ohrid, Struga, Resen, Strumica, Radoviš, Gevgelija in Dojran.

Storitve 5G bodo uporabnikom na voljo takoj, ko bo Makedonska Agencija za elektronske komunikacije (AEK) zaključila postopek izdaje dovoljenj za uporabo radijskih frekvenc v pasovih 700 MHz in 3,6 GHz.

Uvajanje 5G komercialnih storitev v Skopju se je začelo že februarja in do maja bodo imeli že vsi kupci na tem območju dostop do storitev 5G. Do konca oktobra pa bo po napovedih Makedonskega Telekoma s 5G omrežjem pokritih že 26 mest v Severni Makedoniji.

Za sprejem 5G storitev so bili do sedaj certificirani trije pametni telefoni. To so Samsung S21, Xiaomi 11 Lite NE in Motorola Edge 20 Lite. Makedonski Telekom kmalu namerava dodati še več podpornih pametnih telefonov.

Makedonski Telekom omrežje 5G razvija že 3 leta. V fazi testiranja 5G v letu 2019 je omrežje doseglo hitrost prenosa podatkov 1 gigabit na sekundo (Gbps).


 
Viri: Factiva, SeeNews, Telecompaper Europe

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT