Mastercard lansiral storitev digitalne ID v Severni Makedoniji

četrtek, 09. december 2021

Makedonsko ministrstvo za informacijsko družbo in upravo (MISA) je v sodelovanju z družbo Mastercard uvedlo storitev digitalne identitete, kot sta podpisovanje in preverjanje digitalnih dokumentov.
 
Podpredsednik vlade za gospodarske zadeve Fatmir Bytyqi je nedavno dejal, da bo digitalizacija javne uprave Severne Makedonije v središču kapitalskih naložb, predvidenih v državnem proračunu.
 
NLB Banka (del slovenske bančne skupine NLB) je prva organizacija v Severni Makedoniji, ki uporablja Mastercard storitev digitalne identifikacije, ki omogoča e-podpisovanje pravno zavezujočih pogodb iz mobilnih naprav potrošnikov.

 
Storitev Mastercard ID v Severni Makedoniji upravlja družba Evrotrust Technologies, ki ima sedež v Bolgariji.
 
Družba Mastercard bo sodelovala z ministrstvom za informacijsko družbo in upravo Severne Makedonije z namenom širitve obsega digitalne storitve še na več bank, javnih ustanov, operaterjev mobilnih omrežij, zavarovalnic, gospodarskih družb in investicijskih skladov v državi. Potencialne prihodnje aplikacije nacionalne storitve digitalne identitete vključujejo vladne upravne storitve za integracijo na daljavo in oddaljeno podpisovanje dokumentov na portalu e-uprave ter integracijo s sistemom upravljanja z vladnimi dokumenti za pomoč pri digitalizaciji javnega sektorja.
 
Leta 2020 je družba Mastercard podpisala Memorandum o soglasju (MoU) z vlado Severne Makedonije, da bi zagotovila vrsto digitalnih rešitev v državi in makedonskim državljanom omogočila, da dokažejo svojo identiteto pri dostopu do državnih in poslovnih storitev.
 
Tehnološka družba Mastercard deluje na področju plačilne industrije in je prisotna v več kot 210 državah po vsem svetu.


 

 Viri: Factiva, bne IntelliNews, SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT