Med najboljšimi naložbenimi lokacijami v Evropi jih je šest iz Srbije

četrtek, 22. februar 2024


Več mest v Srbiji je med najboljšimi naložbenimi lokacijami v Evropi. V svoji kategoriji je Leskovac na prvem mestu, Beograd na sedmem, Kragujevac pa na osmem. Na lestvici Financial Timesa so se znašli še Zrenjanin, Subotica in Šimanovci.

V kategoriji manjših mest je za investitorje najbolj privlačen Leskovac.

V severni industrijski coni Leskovca so poleg nemških, madžarskih in grških podjetij domača podjetja, ki že desetletja poslujejo stabilno in nenehno izboljšujejo proizvodnjo. Odhod Ginsija je nadomestil italijanski Aunde. Nova Zelena cona postaja vse bolj polna.
 

Kitajska in Amerika v Leskovcu

Lani so se za prihod v Leskovac zanimala podjetja iz Kitajske in Amerike. V začetku letošnjega leta je predsednik države napovedal prihod velikega podjetja in velike investicije. 17 milijonov evrov vredna naložba pa naj bi zaposlila 340 ljudi. Po nekaterih napovedih bo proizvodnja v turškem podjetju Erenli stekla čez mesec dni.

Stalna vlaganja v infrastrukturo, nov športni stadion, rekonstrukcija bolnišnice spreminjajo podobo mesta in ga naredijo privlačnejšega.

- Celotno območje, celotna regija je začela dihati popolnoma drugače, dobila nov sijaj in omogoča novim investitorjem, da gradijo - pravi župan Leskovca Goran Cvetanović.

Pečat kakovostnega dela, ki potrjuje, da so državljanom in gospodarstvu zagotovljene kakovostne storitve, je certifikat BFC. Leskovac si ga je s 96,33-odstotno uspešnostjo prislužil že četrtič. Zato šampionsko mesto na lestvici ugledne britanske poslovne revije ne preseneča.

- Leskovac resnično vlaga vase, vlaga v svojo cestno infrastrukturo, pripelje nove investitorje, ki ustvarjajo prava delovna mesta, s čimer zmanjšujejo stopnjo brezposelnosti, po drugi strani pa je Leskovac na koridorju - pravi član mestnega sveta Leskovca Aleksandar Pejčić.
 

Kragujevac - IT investitorji

Industrijska tradicija, ugodni stroški življenja in poslovanja, visoko izobraženi delavci zahvaljujoč univerzitetnemu središču v osrčje Šumadije privabljajo investitorje, predvsem s področja informacijske tehnologije.

- Naslednji teden bo začetek gradnje Inovacijskega okrožja v Kragujevcu, poleg Data centra, podjetja, ki temeljijo na raziskavah, razvoju inovacij, bodo res dobrodošla v Kragujevcu. Poleg tega je Kagujevac znan po reinvestiranju - pravi Predrag Lučić, direktor RPK Šumadija in Pomorjansko upravno okrožje.

In to je najboljša potrditev dobre naložbene destinacije. Yanfeng international ima v Kragujevcu dve podjetji in tri proizvodne obrate.
- Želim omeniti, da nam je uspelo razširiti naše proizvodne zmogljivosti za dodatnih 33.000 kvadratnih metrov, kar bo prispevalo k razvoju mesta z okoli 2.000 delovnimi mesti v prihodnjem obdobju - pravi Milan Radović, direktor tovarne Yanfeng. International Automotive Technology Serbia doo v Kragujevcu.
 

Za domače in tuje investitorje - Zrenjanin

Z dvema industrijskima in eno prosto cono Zrenjanin ponuja konkurenčne pogoje za poslovanje in investicije.

- Letos je mesto s pomočjo republike in s pomočjo pokrajine namenilo sredstva za širitev industrijske cone jugovzhod proti Beogradu in za zagotovitev še večje zmogljivosti za vse tuje in domače investitorje, je opozoril direktor RPK Srednjebanatskega okraja Predrag Stankov.
330 evropskih mest na lestvici Financial Timesa je razdeljenih v pet skupin. Visoke pozicije šestih srbskih mest so sporočilo, da je Srbija dober kraj za naložbe.

Vir: EkapijaPripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini