Med slovenskimi in kosovskimi podjetji še veliko priložnosti za skupne poslovne podvige

petek, 22. marec 2024
 

Slovenija je na področju tujih naložb med pomembnejšimi partnericami Kosova


Med Slovenijo in Kosovim vladajo dobri odnosi, obstaja pa še veliko potenciala za okrepitev gospodarskega sodelovanja in blagovne menjave, je bilo slišati na izjemno dobro obiskanem Slovensko-kosovskem poslovnem forumu, ki je potekal v Kranjski Gori ob robu FIS finala svetovnega pokala v smučarskih skokih. Dogodka se je udeležilo več kot 100 predstavnikov slovenskih in kosovskih podjetij, ki so po zaključku foruma tudi na individualnih poslovnih pogovorih preverjala možnosti za skupne poslovne podvige.

Gospodarski minister Matjaž Han je v pozdravnem nagovoru izpostavil dobre in prijateljske odnose med republikama: »Veseli me, da Slovenija ostaja med pomembnimi gospodarskimi partnerji Kosova. Naše blagovne znamke in storitve so sinonim za kakovost in imajo ugled. V letu 2023 se je blagovna menjava povečala za 16,2 % in dosegla vrednost več kot 185 milijonov evrov. Na področju tujih naložb smo med najpomembnejšimi partnericami Kosova, v zadnjih 6 letih pa smo namenili tudi nekaj več kot 6,3 milijone evrov razvojne pomoči.« Dotaknil se je tudi evropske prihodnosti Kosova: »S projekti spodbujamo evropsko prihodnost Kosova. Smo podporniki Kosova na tej poti in smo s svojimi izkušnjami pripravljeni tudi pomagati v procesu priprav.« Eno od priložnosti za skupno sodelovanje med državama predstavljajo tudi Mediteranske igre »Priština 2030«, mednarodni športni dogodek, kjer bi lahko Slovenija s svojimi izkušnjami pri organizaciji velikih športnih prireditev učinkovito pomagala, je dodal.Tudi kosovska ministrica za industrijo, podjetništvo in trgovino, Rozeta Hajdari, je v nadaljevanju izpostavila dobre politične in gospodarske odnose med državama. »Kosovski industrijski sektor, ki predstavlja 34 % BDP in zaposluje petino delovne sile, ponuja številne priložnosti za slovenska podjetja ter lahko predstavlja gonilno silo za socialni, gospodarski in okoljski razvoj Kosova. Vrhunske izkušnje, ki jih ima slovenska država na področju zelene agende, bi lahko pomagale tudi naši državi na poti zelene preobrazbe. Priložnosti za sodelovanje med državama je ogromno na vseh področjih. Veseli me pripravljenost tako slovenskih kot tudi kosovskih podjetij za vzpostavljanje in poglabljanje poslovnega sodelovanja.«Tudi Rok Capl, direktor SPIRIT Slovenija, je poudaril, da je še veliko neizkoriščenih priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja med obema državama. »Današnji forum je ponudil odlično platformo za pregled dosežkov dosedanjega dobrega sodelovanja med državama ter jasno osvetlil dodatna področja, na katerih bi sodelovanje lahko še nadgradili z močnejšimi partnerstvi. Veseli me pozitiven odziv slovenskih in kosovskih podjetij iz različnih sektorjev za današnji forum, tako da sem prepričan, da je tokratni dogodek pomemben korak v pravo smer. Vsak korak, ki ga naredimo skupaj, pa je po moji oceni korak k močnejšim gospodarskim in družbenim vezem.«

Zef Dedaj, direktor kosovske agencije za investicije in podporo podjetjem (KIESA) je predstavil kosovsko poslovno okolje in priložnosti za sodelovanje. Predvsem je izpostavil priložnosti, ki jih za slovenska podjetja ponujajo IKT, gradbeništvo, živilsko-predelovala industrija, tekstilna industrija, lesno-predelovalna industrija in notranji dizajn ter turizem.  »Razmeroma mlado prebivalstvo Kosova, več kot polovica je mlajših od 25 let, znanje angleščine, nizki stroški dela in bogati naravni viri, so na Kosovo privabili več pomembnih investitorjev, na trgu pa je prisotnih tudi več mednarodnih podjetij in franšiz,« je še dejal in predstavil tudi podporo, ki jo njihova država ponuja tako investitorjem kot tudi malim in srednje velikim podjetjem.Slovenski izdelki so na Kosovu dobrodošli in cenjeni, ker so kakovostni, je dejal Bajram Fusha, predsednik slovenskega poslovnega kluba na Kosovu, ki je v nadaljevanju predstavil delovanje kluba in pomoč, ki jo ponuja tako slovenskim kot kosovskim podjetjem. Sledili sta predstavitvi uspešnih poslovnih zgodb s poslovanjem na kosovskem trgu (Telekom in NLB) in dogovorjeni sestanki med slovenskimi in kosovskimi podjetji ter poljskimi podjetji, ki so včeraj sodelovala na Slovensko-poljskem poslovnem forumu, in ki so po ocenah udeleženih podjetij pokazali, da bi v prihodnosti morebiti lahko vodili h konkretnim poslovnim povezavam.

Najpomembnejše industrijske panoge na Kosovem so poleg industrije gradbenih materialov še kovinska in strojna industrija, industrija usnja, proizvodnja prehrambnih izdelkov in pijač ter tekstilna industrija. Slovenija je na področju tujih naložb med pomembnejšimi partnericami Kosova, ki v zunanjepolitični strategiji Slovenijo uvršča v skupino držav strateških partneric.

Dogodek je pripravil SPIRIT Slovenija skupaj s Kosovsko agencijo za podporo investicijam v podjetništvo (KIESA), Ministrstvom za trgovino in podjetništvo in industrijo Republike Kosovo, Veleposlaništvom Republike Kosovo v Sloveniji, Kosovskim poslovnim klubom, Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Kosovo ter Gospodarsko zbornico Slovenije.


*****

Slovenija je v letu 2023 na Kosovo izvozila za 181 milijonov EUR blaga, uvozila pa ga je za 5 mio EUR.
Skupno je blagovna menjava v letu 2023 dosegla 186 milijonov EUR. S tem se je Kosovo lani uvrstilo na 41. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi. Po zadnjih podatkih baze Sloexport na Kosovo izvaža več kot 420 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa je tudi več kot 220 podjetij s poreklom kapitala s Kosova. Neposredne slovenske investicije na Kosovo so leta 2022 so znašale 198,4 mio EUR, Slovenija pa je po podatkih Centralne banke Kosova za leto 2022 med državami članicami EU na 7. mestu med vsemi tujimi investitorji (za Nemčijo, Švico, Turčijo, ZDA, Albanijo in Avstrijo).

Foto: STA/Boštjan Podlogar


 

Preberite tudi:

Poslovno sodelovanje Slovenije s Kosovom