Mednarodna organizacija za trto in vina-konferenca o situaciji v letu 2019 in vpliv Covid-19 na vinski sektor

sreda, 06. maj 2020


Dne 23. aprila 2020 je potekala avdio konferenca Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV), kjer je generalni direktor OIV Pau Roca iz sedeža organizacije v Parizu predstavil informacijo o situaciji na področju vinogradništva na globalnem nivoju.

Predstavljene so bile informacije o proizvodnji vina, potrošnji in mednarodni trgovini v letu 2019, kot tudi vpliv Covid-19 krize na sektor:

  • površina svetovnih vinogradov je ocenjena na 7,4 mha in je stabilna od leta 2016;
  •  svetovna proizvodnja vina je dosegla 260 mhl in se je zmanjšala za 11,5 % v primerjavi z zgodovinsko visoko proizvodnjo v letu 2018;
  • Italija (47,5 mhl), Francija (42,1 mhl) in Španija (33,5 mhl) so skupaj predstavljale 48 % svetovne proizvodnje vina;
  • v letu 2019 se je svetovni trg izvoza vina glede na leto 2018 povečal:105,8 mhl (+ 1,7%) in 31,8 mrd EUR (+ 0,9 %);
  • Francija ostaja najpomembnejši svetovni izvoznik (9,8 mrd EUR izvoza);
  • najpomembnejši uvozniki: Nemčija, Združeno kraljestvo in ZDA, Kitajska drugo leto zapored zmanjšuje uvoz;
  • potrošnja penečih vin se v zadnjih 8 letih stalno povečuje;
  • prve ocene proizvodnje vina za leto 2020 na južni polobli kažejo na nizko pričakovano količino za večino držav, razen Južne Afrike in Urugvaja.


Vpliv Covid-19 na vinski sektor:

  • ni še možna natančna napoved in predvidevanje scenarija vinogradniškega sektorja v prihodnosti;
  • iz stalnih kontaktov z državami članicami izhaja, da prihaja do velikih sprememb zlasti pri distribucijskih kanalih;
  • pričakovati je zmanjšanje porabe, znižanje povprečnih cen in glede na to splošno zmanjšanje skupne vrednosti prodaje, prometa, marže in na koncu tudi dobičkov vinarjev. Kar zadeva izvoz, gospodarstva v recesiji niso obetaven trg za razvoj, med pandemijo najbolj prizadete največje države potrošnice.


Celotna predstavitev je na razpolago tukaj.

V Franciji se je potrošnja precej zmanjšala zaradi konfinacije (zaprtje restavracij, barov), kar ne morejo nadomestiti s prodajo v trgovinah. Predsednik Združenja neodvisnih vinarjev ocenjuje, da so podjetja v marcu izgubila 50 % do 70 % obsega poslov, ocena za april je 80 % - 90 %. Zlasti je kritično za zelo majhna in MSP podjetja, ki predstavljajo 56 % proizvodnje. Francoski kmetijski minister je napovedal poseben načrt za reševanje sektorja vinske industrije.

Pripravila:
mag. Breda Korošec, pooblaščena ministrica
Veleposlaništvo RS v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si