Mednarodno letališče v Tirani bo prejelo 100 mio EUR naložb

četrtek, 04. februar 2021

Mednarodno letališče v Tirani (Tirana International Airport -TIA), ki ima koncesijo za upravljanje mednarodnega letališča Matere Tereze v glavnem mestu Albanije, je sporočilo, da namerava v izboljšanje letališke infrastrukture vložiti približno 100 mio EUR.

TIA načrtuje razširitev zmogljivosti za 6 mio potnikov na leto, razširitev vzletno-pristajalnih stez ter izboljšanje letališke infrastrukture in kakovosti storitev.

Potniško tarifo nameravajo znižati z obstoječih 12,5 EUR na 10 EUR, kar naj bi pocenilo letalske vozovnice, hkrati pa povečalo število letov in destinacij.

TIA prav tako načrtuje liberalizacijo storitev na letališču ter trg letalskih goriv.

Paket naložb je predviden v okviru sprememb koncesijske pogodbe za letališče. Investicijski načrt novega koncesionarja je ambiciozen načrt, s katerim želijo tudi pospešiti rast turizma v Albaniji.

Načrtovane spremembe bodo lahko pritegnile nizkocenovne letalske družbe, vključno z  družbo Ryan Air, kar bo posledično znižalo cene vozovnic. Z ukinitvijo omejitev v potovalni industriji po pandemiji bodo nove odločitve vplivale na povečanje števila letov in destinacij.

Decembra 2020 je albanska skupina Kastrati kupila Mednarodno letališče v Tirani od kitajske družbe Real Fortress Private Limited. Vrednost nakupa je znašala 71 mio EUR. To je trenutno edino delujoče mednarodno letališče v Albaniji, čeprav že načrtujejo še dve novi mednarodni letališči v mestih Vlora in Kukes.

Po podatkih Državnega statističnega inštituta (INSTAT) se je število letalskih potnikov leta 2020 v Albaniji medletno zmanjšalo za 60,7 %. Preko mednarodnega letališča Tirana je lani potovalo 1.310.614 potnikov. 
 
Viri: Factiva, bne IntelliNews, SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike