Mehiški znanstveniki so razvili suspenzijo s protivirusnimi in protimikrobnimi lastnostmi, ki uničuje virus COVID-19

torek, 21. julij 2020

Univerza Guanajuato iz Mehike je z mehiškim podjetjem Nobus podpisala pogodbo o prenosu tehnologije z namenom izdelave, distribucije in prodaje suspenzije s protivirusnimi in protimikrobnimi lastnostmi, ki uničuje korona virus.

Izdelek bo na trgu na voljo od avgusta 2020 in izhaja iz projekta "Izdelava novih suspenzij s fotokatalitičnimi protivirusnimi in protimikrobnimi lastnostmi". Razvili so ga zdravniki Miguel Angel Vallejo Hernández, Christian Gómez Solís in Ramón Castañeda Priego.

Suspenzijo, ki je narejena iz nano-materialov, bodo izdelovali in distribuirali pod blagovno znamko BGRN Shield. Ta suspenzija lahko odstrani SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen Covid-19, saj s tem, ko jo nanesemo na površino, postane kot samostojni pametni film, ki lahko odstrani viruse in bakterije. Za razliko od običajnih razkužil, ki običajno delujejo 30 sekund, izdelek, ki so ga razvili raziskovalci Univerze Guanajuato, tvori nanodelce, ki ostanejo aktivni do 60 dni. Poleg tega je suspenzija BGRG Shield tudi okolju prijazna.

Na tiskovni konferenci, kjer so javnosti predstavili pogodbo med Univerzo in podjetjem Nobus, je rektor Univerze Guanajuto, Luis Felipe Guerrero Agripino poudaril, da ta izdelek vpliva na zdravje in življenje ljudi in je dober primer znanosti, ki služi družbi in ima hkrati humanitarni namen.

Suspenzija BGRN Shield ima velik potencial za uporabo v javnih prostorih, kot so bolnišnice, šole in javni prevoz. Nanaša se lahko na različne površine, tudi na oblačila, zato bo lahko v veliko pomoč med pandemijo Covid-19 in v času naše nove realnosti. Ta inovativna tehnologija lahko bistveno pripomore v boju proti SARS-CoV-2 in drugim virusom.

Komercializacija te suspenzije bo potekala v štirih fazah. V prvi fazi, ki se bo začela predvidoma avgusta, bo izdelek na voljo za nacionalni prednostni trg, kamor spadajo zdravstvene ustanove, šole in javni prevoz. V drugi fazi ga bodo lahko kupili zasebni potrošniki in podjetja na lokalnem trgu. V tretji fazi se bo prodaja izdelka razširila na trg ZDA, v četrti fazi pa še na druge mednarodne trge.

Viri: Factiva, El Economista, CE NoticiasFinancieras

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije, farmacije in biotehnologije