Michelin in Enviro v partnerstvu razvijata tehnologijo recikliranja odpadnih pnevmatik v surovine

torek, 28. april 2020


Proizvajalec pnevmatik Michelin se je povezal s švedskim tehnološkim podjetjem Enviro za razvoj in industrializacijo inovativne tehnologije pirolize za recikliranje pnevmatik ob koncu življenjske dobe.

Podjetje Enviro, ki je bilo ustanovljeno leta 2001 na Švedskem, je razvilo tehnologijo za spreminjanje kemične sestave in fizikalne faze pnevmatik med postopkom pirolize, ob tem pa zagotavlja minimalno porabo energije.

Ta zelo inovativna tehnologija omogoča izdelavo visokokakovostnih izdelkov, kot so predelane saje, pirolizno olje, jeklo ali plin - izdelke, ki jih je mogoče nato ponovno vključiti v proizvodni krog različnih industrijskih sektorjev. S to tehnologijo recikliranja bodo pnevmatike, ki zdaj veljajo za odpadke, reciklirane v surovine.

Partnerstvo med podjetjema Michelin in Enviro vključuje razvojni sporazum za širitev Envirove pirolizne tehnologije v večjem obsegu. Delež podjetja Michelin + 20 % kapitala podjetja Enviro znaša približno 3 mio EUR, kar predstavlja protivrednost 116.165.223 delnic. Michelin je zato največji delničar. Vpis delnic je bil podpisan 15. aprila 2020. Novo partnerstvo načrtuje izgradnjo tovarne za industrializacijo tehnologije, lokacija obrata bo potrjena pozneje. Prav tako bosta podjetji podpisali skupni sporazum o dobavi.

To partnerstvo bo omogočilo združevanje znanj in izkušenj obeh podjetij, da bi pospešili napredek pri recikliranju pnevmatik. Michelin bo v projekt prinesel svoje industrijsko znanje, Enviro pa bo prinesel svojo patentirano tehnologijo pirolize, ki bo proizvajala kakovostne izdelke. Partnerstvo je del Michelinove dolgoročne zavezanosti recikliranju in trajnostni mobilnosti. Končni sporazum med podjetjema bo sklenjen do sredine leta 2020.

Vir: Factiva; Elsevier Science

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije