Microsoft bo na Poljsko investiral 1 mlrd USD

četrtek, 07. maj 2020


Microsoft je 5. maja 2020 sporočil, da bo na Poljsko investiral 1 mlrd USD za širitev svojih dejavnosti, vključno z oblikovanjem novega regionalnega vozlišča podatkov za računalništvo v oblaku.

Ameriški tehnološki velikan je s Chmura Krajowa, poljskim državnim operaterjem za storitve v oblaku, podpisal sporazum o zagotavljanju storitev v oblaku za vse panoge in podjetja na Poljskem. Cilj sporazuma je zagotoviti strokovno znanje na področju digitalne transformacije in širok dostop do storitev v oblaku za vse panoge in podjetja na Poljskem.

Gre za eno največjih naložb v evropsko regijo in predstavlja pomemben korak na poti do digitalizacije in pospeševanja razvoja celotnega poljskega gospodarstva. Naložbeni projekt, ki naj bi trajal sedem let, bo omogočil digitalno preoblikovanje in izvajanje novih delovnih standardov. Poljska bo tako lahko postala tehnološko središče za regijo Srednje in Vzhodne Evrope. Pomemben element naložbe bo tudi obsežen in dolgoročen program za izboljšanje kvalifikacij za poljske strokovnjake in mlade. Microsoft si zato prizadeva razviti digitalno usposobljenost za približno 150.000 zaposlenih, IT strokovnjakov, učiteljev, študentov in ostalih državljanov.

Microsoft je eden največjih svetovnih ponudnikov storitev v oblaku. To je panoga, ki je na globalnem trgu vredna več 100 mlrd EUR.
Poljskega nacionalnega operaterja za storitve v oblaku sta pred dvema letoma ustanovila državna PKO BP banka in državni razvojni poljski sklad, da bi pospešila razvoj digitalnega gospodarstva na Poljskem.

Čeprav je Poljska eno najhitreje razvijajočih se gospodarstev v EU, se bo gospodarska rast na Poljskem letos zaradi pandemije zmanjšala. EIU napoveduje za leto 2020 upad poljskega BDP za -3,3 %, potem pa v letih 2021 in 2022 ponovno rast BDP v višini 3,2 %.

Vir: Factiva; Agence France Presse

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT