Na Danskem so uvedli digitalno vozniško dovoljenje

četrtek, 26. november 2020

Kot ena prvih držav na svetu je Danska 24.11.2020 uvedla digitalno vozniško dovoljenje. Uporabniki ga lahko dobijo tako, da na telefon namestijo aplikacijo Kørekort (vozniško dovoljenje). Aplikacija je prostovoljna in fizična vozniška dovoljenja še naprej ostajajo veljavna. Aplikacija je na voljo samo tistim, ki imajo iPhone 7 ali Android 8.0. Danski minister za promet, Benny Engelbrech, novo digitalno vozniško dovoljenje označuje kot digitalni preboj in dodaja, da bodo leta 2021 tudi nacionalno kartico zdravstvenega zavarovanja predstavili kot aplikacijo.

Danski vozniki sedaj lahko med prvimi uporabljajo vozniško dovoljenje v digitalni obliki. Tako lahko vozniki, kadar uporabljajo svoja vozila, pustijo fizična vozniška dovoljenja doma, če imajo s seboj napravo, ki lahko prikaže digitalno različico.

Novo aplikacijo vozniškega dovoljenja, ki so jo predstavili 24. novembra 2020, je mogoče prenesti na pametne telefone z operacijskim sistemom Android ali iOS.

Digitalno dovoljenje se lahko uporablja kot veljavna oblika osebne izkaznice, pa tudi kot vozniško dovoljenje, saj je popolnoma enakovredno fizični različici, so sporočili z danskega ministrstva za promet.

Uporabniki, ki želijo uporabljati digitalno različico, morajo aplikacijo „Kørekort“ prenesti na svoje pametne telefone, nato pa se prijaviti z uporabo NemID, danskega sistema varnega digitalnega podpisa. Digitalno vozniško dovoljenje se aktivira s skeniranjem potnega lista uporabnika v aplikacijo, ki fotografijo potnega lista uporabi za digitalno izkaznico, hkrati pa omogoča, da ostane shranjena na daljavo prek pametnega telefona uporabnika.

Za enkrat še ni jasno, ali so tudi tuji potni listi združljivi z aplikacijo, saj danska Agencija za digitalizacijo še ni dala ustreznih obrazložitev.

Ko bo policija na Danskem dobila v pregled digitalno vozniško dovoljenje, bo lahko s pomočjo QR-kode preverila njegovo veljavnost. To bo policistom omogočilo, da si vozniško dovoljenje ogledajo na svojih pametnih telefonih, ne da bi pri tem morali uporabiti telefon voznika.

Novo vozniško dovoljenje je le ena od možnosti in za enkrat še ni obvezno, zato morajo vozniki hraniti tudi fizično različico, tudi če je ne vzamejo s seboj na pot.

Za enkrat digitalno vozniško dovoljenje velja samo na Danskem, zato morajo danski vozniki fizično različico vozniškega dovoljenja vzeti s seboj, kadar se vozijo v tujino.Viri: Factiva, The Local Europe, Esmerk Danish News

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT