Na Irskem so v turističnem sektorju znižali stopnjo DDV s 13,5 % na 9 %

četrtek, 15. oktober 2020

Irska vlada se je zavzela za ogroženo turistično in gostinsko industrijo in znižala stopnje DDV s 13,5 % na 9 %. Znižanje DDV bo stopilo v veljavo 1. novembra 2020 in bo trajalo do konca leta 2021. Skupni stroški tega ukrepa znašajo 336 mio EUR.

O zmanjšanju stopnje DDV so na Irskem razpravljali vse od prve marčevske blokade.

Tisoče irskih turističnih in gostinskih podjetij je pozdravilo znižanje DDV. Gre le za začasni ukrep, ki naj bi predvidoma veljal do konca prihodnjega leta in je odgovor na težko situacijo, v kateri so se znašla podjetja v turističnem in gostinskem sektorju.

"Vse to so pozitivni koraki za pomoč turističnim in gostinskim podjetjem, da preživijo to eksistencialno krizo," je dejal Eoghan O'Mara Walsh, izvršni direktor Irske turistične zveze (ITIC), krovne skupine, ki zastopa ta sektor.
Tudi v irskem hotelirskem združenju pozdravljajo sprejeti ukrep in poudarjajo, da je to prava stopnja DDV za turizem. Zmanjšanje stopnje DDV bo tako pomagalo irskemu turizmu, da bo ohranil konkurenčnost in delovna mesta. A po njihovem mnenju bi takšna stopnja morala veljati za obdobje najmanj pet let in ne samo za 14 mesecev.

Poleg znižanja stopnje DDV je vlada turističnemu in gostinskemu sektorju, ki ga je pandemija najbolj prizadela, namenila še druge ukrepe pomoči.

Podjetjem, ki zaradi karantenskih omejitev ne morejo poslovati, je omogočila dostop do odškodninske sheme z izplačili do 5.000 EUR na teden. Prav tako jim je namenjen tudi poseben sklad podpore v višini 55 mio EUR, ki ga bo upravljala Fáilte Ireland, državna agencija, ki je odgovorna za domači turistični sektor. Podjetja, ki delujejo v tem sektorju, bodo upravičena tudi do podaljšanja opustitve komercialnih stopenj, pa tudi do podaljšanja vladne sheme subvencioniranja plač do konca leta 2021, za delno izplačilo plač delavcem, ki bi bili sicer odpuščeni zaradi pandemije.

V letu 2019 je Irsko obiskalo 9,7 mio tujih turistov. Irski turistični sektor je lani ustvaril približno 9,3 mlrd EUR prihodkov, v njem pa je zaposlenih približno 265.000 delavcev.

Viri: Factiva, Irish Independent, The Irish Times

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma