Na Kitajskem so predstavili prvi pametni traktor, ki se napaja z vodikom in krmili s 5G tehnologijo

torek, 23. junij 2020

Nacionalni inštitut za inovacije in ustvarjanje kmetijskih strojev (CHIAIC) je v mestu Luoyang, v osrednji provinci Henan, prejšnji teden predstavil prvi kitajski inteligentni traktor T504-H, ki se napaja z vodikom in krmili s tehnologijo 5G.

Novi model ET504-H traktor ima futurističen videz, opremljen je s 5G mobilno radijsko tehnologijo in je samo-vozeče vozilo, ki ga je mogoče daljinsko nadzorovati. Za daljinsko upravljanje uporablja GPS anteno, milimetrski radar in tehnologijo »big data«. V največ petih minutah se avtonomni traktor na gorivne celice lahko napolnil z dovolj vodika, da lahko deluje štiri ure. Največja hitrost traktorja je 30 km/h in lahko avtonomno vozi 24 ur naenkrat. Traktor ima trajni magnetni, sinhroni centralni motor ter neodvisne električne dvižne in krmilne motorje. Vodikova gorivna celica deluje, kadar vozilo ni pod preveliko obremenitvijo, medtem ko litijeva baterija pod večjo obremenitvijo zagotavlja več energije. Tehnologija 5G omogoča daljinsko spremljanje voznega stanja ET504-H in njegovega delovnega okolja v realnem času.

Traktor sta skupno razvila Nacionalni inštitut za inovacije in ustvarjanje kmetijskih strojev CHIAIC in Raziskovalni inštitut za napredno opremo na Univerzi Tsinghua v Tianjinu.

Po besedah direktorja Zhao Chunjianga, direktorja CHIAIC in akademika kitajske inženirske akademije, bo generacija zelene, pametne opreme za kmetijske stroje, pomagala spodbujati razvoj inteligentnega kmetijstva. Uspešen razvoj brezpilotnega traktorja s 5G krmiljenjem in vodikom kot gorivom je zelo pomemben za doseganje trenda varstva okolja pri kmetijskih strojih in za uresničitev hitrega razvoja industrije kmetijskih strojev na Kitajskem.
 
Viri: Factiva, Xinhua News Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav