Na kosovski trg je vstopila plačilna platforma Paysera

torek, 07. julij 2020

Centralna banka Kosova je kosovskemu podjetju Paysera Kosovo, hčerinskemu podjetju litovskega elektronskega plačilnega omrežja Paysera, podelila prvo EMI licenco (Electronic Money Institution) v državi.

Paysera Kosovo bo na Kosovu ponujala plačilne kartice, zelo poceni ali celo brezplačne denarne transakcije prek aplikacije, spletna plačila ter plačilne rešitve za poslovne uporabnike. Prav tako bo omogočala tudi mobilna plačila, sprva prek aplikacij Google Pay in Samsung Pay, v prihodnosti pa tudi prek aplikacije Apple Pay.

Fizične osebe in pravne osebe na Kosovu trenutno za vsako nakazilo denarja v države Evropske Unije plačujejo provizijo v višini 25 EUR. Z uvedbo plačilnega sistema Paysara se bo to sedaj bistveno spremenilo. Fizične osebe po novem ne bodo plačevale nobene provizije za prenos denarja v in iz držav Evropske Unije, če bodo uporabljale spletno bančništvo in aplikacijo Paysera. Pristojbina za poslovne uporabnike pa po besedah predsednika uprave in glavnega delničarja Paysera Kosovo, Bashkim Zeqirija, ki je v državo pripeljal mednarodno plačilno omrežje, ne bo presegla 1 EUR.

Po besedah izvršnega direktorja Paysere, Vytenis Morkunasa, bo prihod Paysere na Kosovo zanimiv tudi za tiste kosovske državljane, ki živijo v Nemčiji, Avstriji in Švici in  denar redno pošiljajo svojcem v domovino.

Podjetje Paysera je na Kosovu že zaposlilo več kot 20 programerjev.

Plačilna platforma Paysera povezuje lokalne in mednarodne banke, mednarodne plačilne sisteme in plačilne partnerje. Denarna nakazila izvajajo v več kot 180 državah, v več kot 30 valutah.

Viri: Factiva, bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT