Na Madžarskem bodo zgradili pametno 5G železniško vozlišče

torek, 12. oktober 2021

Kitajski velikan telekomunikacijske opreme Huawei je 6.oktobra, z madžarskim podjetjem East-West Intermodal Logistics in britanskim telekomunikacijskim operaterjem Vodafone, podpisal sporazum o sodelovanju pri izgradnji prvega pametnega železniškega vozlišča v Evropi, ki ga bo upravljalo zasebno 5G omrežje.

Ker nekatere druge evropske države še vedno tehtajo, ali bodo uporabile tehnologijo podjetja 5G zaradi nasprotovanja ameriške vlade, bi lahko Madžarska s tem projektom dobila vodilno vlogo v 5G industrijskih rešitvah.

To pametno železniško vozlišče bo obsegalo površino 85 hektarjev, zgrajeno pa bo v kraju Fenyeslitje na Madžarskem. To bo največje evropsko inteligentno več-modalno železniško vozlišče in prvo železniško vozlišče v Evropi, ki bo uporabljalo zasebno 5G omrežje za notranjo komunikacijo in upravljanje tehnične opreme v omrežju.

Zasebno 5G omrežje bosta za projekt zagotovili družbi Vodafone Hungary in hčerinska družba Huawei na Madžarskem. Tehnologija 5G se bo uporabljala za daljinsko upravljanje popolnoma avtomatskih portalnih žerjavov za inteligentno nakladanje in razkladanje. Zaključek projekta je načrtovan v prvem četrtletju prihodnjega leta, na leto pa bodo lahko pretovorili milijon standardnih zabojnikov.

Cai Lingyu, izvršni direktor madžarske podružnice Huaweija, je ob slovesnem podpisu sporazuma dejal, da je to prvič, da bo Huawei svojo vodilno svetovno tehnologijo 5G uporabil v tradicionalni železniški logistični industriji v Evropi in s pomočjo 5G tehnologije omogočil daljinsko upravljanje portalnih žerjavov.

Zaradi visoke hitrosti prenosa in majhnih zakasnitev, ki jih omogoča 5G tehnologija, lahko zaposleni opravljajo delo na daljavo, s pomočjo 5G videoposnetka visoke ločljivosti, ki je na voljo v osrednji kontrolni sobi.

"Uporaba 5G tehnologije na železnicah ali v pristaniščih je morda še vedno nova praksa v Evropi, na Kitajskem pa se že pogosto uporablja. Zato je kitajski tehnološki velikan idealen partner madžarskemu železniškemu vozlišču za dosego inteligentne preobrazbe," je povedal Xiang Ligang, generalni direktor pekinške zveze za potrošnjo informacij. Xiang je dejal, da je odločitev Madžarske o vključitvi družbe Huawei v projekt daljnosežna in bo pripomogla k temu, da ji bodo sledile tudi druge evropske države.

Sporazum je pokazal, da kitajski tehnološki velikan, kljub nasprotovanju ZDA, ne bo opustil razširitve svojega poslovanja na tujih trgih.

Huawei je nedavno povečal število zaposlenih strokovnjakov iz Evrope in ZDA. Konec septembra je ustanovitelj in izvršni direktor družbe, Ren Zhengfei javno izjavil, da bodo poiskali in k sodelovanju povabili izjemne talente z vsega sveta. Med zadnjimi takšnimi talenti, ki so se pridružili družbi Huawei, je tudi francoski matematik Laurent Lafforgue, dobitnik Fieldsove medalje za matematiko. Prestop v družbo pa je pred kratkim najavil tudi nekdanji direktor BBC -jevih novic.


Viri: Factiva, Global Times

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike