Na Poljskem bodo zgradili prvi 2 črpalki za oskrbo z vodikom

četrtek, 13. maj 2021

Poljska energetska družba PKN Orlen bo v poljskih mestih Poznan in Katowice zgradila prvi 2 črpalki za oskrbo z vodikom. Namenjeni bosta tako osebnim vozilom kot avtobusom.

Novi črpalki in proizvodnja vodikovega goriva v mestu Trzebinia, ki je še v gradnji in bo začela delovati do konca tega leta, kažejo na naraščajoče zanimanje družbe PKN Orlen za alternativna goriva. Pritiski zakonodajalcev in financerjev na izgorevanje fosilnih goriv, ki segrevajo podnebje, postajajo namreč vse močnejši.

»Prepričani smo, da bodo alternativna goriva igrala vse pomembnejšo vlogo v prihodnosti avtomobilske industrije. Verjamemo, da ima vodik največji potencial kot gorivo v javnem prevozu«, je v izjavi za javnost dejal izvršni direktor PKN Orlen Daniel Obajtek.

Poleg proizvodnje vodika v mestu Trzebinia, družba načrtuje še dva nova proizvodna obrata na Poljskem, in sicer v mestih Wloclawek in Plock. Proizvodna zmogljivost obeh obratov bo presegala 1.000 kg/uro.

Ko bosta obe črpalki v Poznanu in Katovicah začeli delovati, bosta v obeh mestih oskrbovali komunalni prometni sistem z gorivom za komercialno uporabo. Po navedbah družbe bodo črpalke omogočile polnjenje vozil javnega prevoza z 28 kg goriva v 15 minutah, kar zadostuje za približno 400 km vožnje. To pomeni, da bo avtobus v mestu Poznan lahko z enim polnjenjem približno 15 krat prevozil najdaljšo pot javnega prevoza, ki znaša 26,8 km. Polnjenje osebnega avtomobila bo trajalo 5 minut za približno 5,25 kg goriva in doseg do 700 km.

V družbi PKN Orlen verjamejo, da bi lahko prvi javni avtobusi na vodikov pogon na Poljskem vozili v roku 12-24 mesecev. Družba se že dogovarja o razvoju vodikove infrastrukture za javni prevoz tudi v več drugih poljskih mestih. Avtobusi na vodik pomagajo zmanjšati emisije in raven hrupa. Zamenjava mestnega avtobusa na dizelski pogon z vodikovim lahko prepreči emisijo 800 ton CO2 v zrak v povprečni življenjski dobi avtobusa, ki je ocenjena na 12 let.

Družba PKN Orlen bo postavila črpalke za oskrbo z vodikom na podlagi izkušenj iz Nemčije, kjer že od leta 2017 obratujeta 2 črpalki za vozila na vodikov pogon. Družba načrtuje postavitev črpalk za oskrbo z vodikom tudi na Češkem. 2 postaji, v Pragi in Litvinovi, naj bi začeli komercialno obratovati do konca leta 2021, nadaljnje postaje na avtocesti D10 v Pragi, Brnu in Plznu pa naj bi se odprle leta 2022.

Polski Koncern Naftowy ORLEN SA se ukvarja s predelavo in trgovanjem s surovo nafto. Izdelki družbe vključujejo neosvinčeni bencin, dizelsko gorivo, kurilno olje, letalsko gorivo, plastiko, nafto, aromatske ogljikovodike in petrokemične izdelke. Družba je bila ustanovljena septembra 1999 in ima sedež v mestu Plock na Poljskem. V letu 2020 je družba ustvarila prihodke v višini 86,178 mlrd PLN (približno 19 mlrd EUR), zaposluje pa 20.262 delavcev.

Viri: Factiva, Newsbase Daily News, CEEnergy News
 
Več informacij o globalnih trendih na področju energetike in obnovljivih virov energije