Na Portugalskem so odprli prvo sončno elektrarno v Evropi, ki proizvaja sončno energijo v tržnem sistemu

sreda, 01. avgust 2018

Portugalska je ena najbolj konkurenčnih držav na svetu na področju proizvodnje sončne energije. Do leta 2025 namerava Portugalska odpreti še nove sončne elektrarne, ki bodo omogočile šestkratno povečanje nacionalne proizvodnje energije in to brez državnih subvencij. Portugalska vlada je želela privabiti mednarodne investitorje, zato je oblikovala jasen in pregleden zakonodajni okvir in ustvarila pogoje za rast tujih naložb v državi. 26. julija 2018 je portugalski minister za gospodarstvo, Manuel Caldeira Cabral, uradno otvoril Ourika Solar, prvo sončno elektrarno v Evropi, ki proizvaja energijo v tržnem režimu, brez zajamčenih tarif ali drugih subvencij, ki povzročajo stroške za potrošnike in davkoplačevalce.

Investicija v sončno elektrarno Ourika Solar je znašala 35 mio EUR. Elektrarna ima kapaciteto 46 MW in bo zagotavljala energijo za približno 25.000 gospodinjstev, pri čemer se bo izognila emisiji 49.944 ton Co2 na leto. Projekt izvaja podjetje WElink v partnerstvu s podjetjem China Triumph International Engineering Company (CTIEC).

Na Portugalskem je že licenciranih nekaj sončnih elektrarn, ki bodo obratovale brez subvencij in sicer v skupni kapaciteti 1000 MW, približno toliko pa jih je še v postopku licenciranja. Do leta 2021 bodo na Portugalskem predvidoma potrojili proizvodnjo sončne energije, do leta 2025 pa se bo nacionalna proizvodnja sončne energije lahko povečala za šestkrat in to brez subvencioniranja. Takšen razcvet novih sončnih elektrarn je posledica dobrih pogojev za proizvodnjo sončne energije, tehnološkega razvoja in stabilnega zakonodajnega okvirja, ki daje zaupanje vlagateljem in omogoča konkurenčnost po tržnih cenah. Proizvodnja sončne energije brez subvencij bo na dolgi rok prispevala k padcu cen energije na Portugalskem in država bo lahko postala vedno večji energetski izvoznik. Zaradi nizkih cen energije bodo tudi portugalska podjetja bolj konkurenčna. Portugalska že izpolnjuje in celo presega okoljske cilje, predlagane s strani EU.

Vir: Content Engine LLC
 
Več informacij o globalnih trendih na področju OVE