Na Slovaškem bodo letos proizvedli več kot 1 mio avtomobilov

četrtek, 26. avgust 2021

Slovaško združenje avtomobilske industrije ZAP ocenjuje, da bo Slovaška letos proizvedla več kot 1 mio avtomobilov, kar je več kot lani, ko so jih proizvedli 990.598, a še vedno 10,6 % manj kot leta 2019.

Pomanjkanje čipov je prizadelo 3 od 4 tovarn avtomobilov na Slovaškem, razen korejske Kie, ki še naprej nemoteno deluje.

Slovaška VW tovarna v Bratislavi se je zaradi pomanjkanja čipov odločila za podaljšanje zaustavitve proizvodnje SUV avtomobilov do konca naslednjega tedna. Novico je v začetku tega tedna sporočila tiskovna predstavnica podjetja, Lucia Kovarovic Makayova. »Trenutno upoštevamo dejstvo, da bodo dobave čipov tudi v Q3 2021 precej nestabilne, razmere bodo ostale napete, kriza čipov pa bo kmalu dosegla vrhunec. Zato ni mogoče izključiti dodatnih prilagoditev proizvodnje. Razpoložljivost čipov se bo predvidoma izboljšala do konca leta,« je dodala Makayova.Tudi proizvajalec avtomobilov Stellantis je na Slovaškem znova zaustavil proizvodnjo zaradi pomanjkanja sestavnih delov. Proizvodnja v vseh treh izmenah je ustavljena, z izjemo nekaterih operacij.ZAP ocenjuje, da bo kriza z dobavo čipov trajala do sredine leta 2022.
 
Danes je Slovaška vodilna proizvajalka avtomobilov na prebivalca na svetu. 4 veliki svetovni proizvajalci avtomobilov so v državi odprli svoje proizvodne obrate. Volkswagen je odprl proizvodnjo v Bratislavi leta 1991, PSA Peugeot Citroën v Trnavi leta 2003, Kia Motors v Žilini leta 2004 in Jaguar Land Rover v Nitri leta 2016.

Proizvodnja avtomobilov je največja industrija na Slovaškem in predstavlja 13 % BDP, 54 % industrijske proizvodnje (v primerjavi s 33 % na Madžarskem in 31 % na Češkem) in 33 % industrijskega izvoza. Je tudi eden najbolj integriranih segmentov v svetovne vrednostne verige z najvišjim deležem v regionalni trgovini, z vrednostno verigo v predelovalnih dejavnostih in drugim najvišjim deležem v celotnem gospodarstvu.

Slovaška je trenutno med vodilnimi evropskimi proizvajalkami električnih avtomobilov, takoj za Nemčijo in Francijo.


Viri: Factiva, bne IntelliNews, EmergingMarketWatch

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije