Na Slovaškem v letu 2022 napovedujejo rast cen kruha

torek, 11. januar 2022

Slovaško združenje pekov, slaščičarjev in proizvajalcev testenin napoveduje, da bodo cene kruha in pekovskih izdelkov v državi rasle tudi v letu 2022.

Rast cen je posledica rasti cen surovin za pekovsko industrijo, slaščičarje in proizvajalce testenin.
Cene navadne pšenice in drugih sestavin, kot so maslo, mak ali oreščki, dosegajo rekordne ravni.
Hitro se zvišujejo tudi cene embalažnih materialov. Te so se zvišale za že več 10 %.
Stroški logistike rastejo tako rekoč na mesečni ravni, tudi zaradi izjemnih cen motornih goriv in pomanjkanja delovne sile.
Cene energije pa že presegajo evropske najvišje vrednosti.

Po besedah predsednika Združenja Milana Lapsanskija se bo v letu 2022 prvič zgodilo, da bodo nekateri peki zaradi skoka cen morali prekiniti že sklenjene pogodbe. Lapsansky trdi, da država ni zagotovila shem pandemske pomoči za živilski sektor, kakor so to storile druge države članice EU, tako da bodo sedaj slovaški državljani nosili breme rasti cen.

Slovaški peki so državi ponudili pomoč pri pripravi nove zakonodaje, a je država ni izkoristila, saj pripravlja lastne podporne sheme, ki pa še niso uveljavljene, pravijo v Združenju.

Slovaški peki že nekaj časa ne morejo več vzdrževati cen, po katerih oskrbujejo trgovske verige. Že pred pandemijo so delali na robu proizvodnih stroškov, sedanje stanje pa je po besedah Združenja postalo nevzdržno.

Pekovska industrija je največji segment živilske industrije na Slovaškem, ki zaposluje približno 10.000 ljudi.
 

Največji proizvajalci kruha in pekovskih izdelkov na Slovaškem:

Podjetje Prihodki v mio EUR (20200 Št. zaposlenih
Penam Slovakia A.S. 55,65 690
Minit Slovakia Spol. S R.O. 22,43 280
Vamex A.S. Kosice 19,46 280
Dobrota A.S. 17,08 307
P E Z A A.S. 14,76 238
Topolcianske Pekárne A Cukrárne A.S. Skrátený Názov Topec A.S. 12,11 275
Sarisské Pekárne A Cukrárne Akciová Spolocnost 11,07 207

 


Viri: Factiva, Slovenska Tlacova Agentura (SITA)

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije