Na voljo 4 mio EUR za digitalizacijo estonskega turizma

četrtek, 25. november 2021

Estonski minister za podjetništvo in informacijsko tehnologijo Andres Sutt je podpisal odlok o finančni podpori, s katerim želi Estonija pospešiti digitalno preobrazbo turističnega sektorja. Skupna vrednost finančne podpore znaša 4 mio EUR.

Višina posamezne subvencije se giblje od 20.000 EUR do 550.000 EUR, stopnja pomoči pa znaša med 25 % in 55 %, odvisno od velikosti podjetja in vrste pomoči, za katero zaprosi podjetje.

»S pomočjo 4 mio EUR bodo na trg vstopile funkcionalne digitalne rešitve, ki bodo povečale mednarodno konkurenčnost estonskega turističnega sektorja. Ker so turistične storitve za mnoge naše tuje obiskovalce prvi korak pri spoznavanju države, bodo nove digitalne rešitve pripomogle tudi k prepoznavnosti Estonije kot ene najbolj digitalnih držav na svetu,« je dejal Sutt v sporočilu za javnost.

Cilj finančne podpore je tudi digitalizirati delovne procese estonskih turističnih storitev in izboljšati uporabniško izkušnjo za turiste. Uporaba centraliziranih digitalnih rešitev bo izboljšala analizo podatkov v turističnem sektorju, uporabo podatkov in upravljanje virov, kot je načrtovanje storitev čiščenja ali rezervacij za goste.

K prijavi za finančno subvencijo so vabljeni podjetniki in poslovna združenja, ki delujejo v turističnem sektorju, posamezne destinacije, ter IT podjetja. Pomembno je, da ekipa, ki razvija digitalno rešitev, pozna tako turizem kot informacijsko tehnologijo.

Estonska vlada pričakuje, da bo ta finančna podpora pripeljala do dokončanja vsaj 8 novih digitalnih rešitev v turističnem sektorju, ki jih bo uporabljalo okoli 3.000 turističnih podjetij.

Prijave bodo začeli sprejemati 17. decembra 2021. Prijava bo potekala v dveh fazah; pred-prijave je treba oddati najkasneje do 21. februarja 2022. Vse prijave, ki bodo prejele pozitivno oceno, pa bodo lahko oddale podrobno glavno prijavo. Končni rezultati ocenjevanja bodo na voljo prihodnje poletje, projekti pa morajo biti zaključeni najkasneje do 31. oktobra 2023.

Pogoje podpore, merila za ocenjevanje in postopke prijave, bo estonska vladna agencija Enterprise Estonia (EAS) predstavila na informativnem seminarju 13. decembra 2021.

Podpora, namenjena digitalnim rešitvam v turističnem sektorju, je del sklada Evropske unije za hitro krizno pomoč REACT-EU.


Viri: Factiva, Baltic Business Daily

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT