Načrtovane gradnje visokih lesenih stavb v Franciji

sreda, 12. september 2018

Mesto Bordeaux v jugozahodni Franciji bo v naslednjih 15 letih zgradilo letno 270.000 m2 lesenih bivališč. Eden od večjih načrtovanih projektov je stolp Hiperion, 18 nadstropna stanovanjska stavba s tlemi in stenami iz CLT prečiščenega lesa. Stavba naj bi bila končana leta 2020 in bo ena najvišjih lesenih struktur na svetu. Vsako nadstropje bo imelo 6 apartmajskih enot z zasebnimi balkoni in dostopom do skupnega vrta. Gradnja celotne stavbe naj bi trajala manj kot eno leto. Za primerjavo, gradnja take stavbe iz betona traja vsaj eno leto in pol.

V mestu Strasbourg v Franciji gradijo 3 nove lesene stolpnice in prva med njimi je že skoraj končana. Mesto Strasbourg je v letu 2013 objavilo razpis za gradnjo, ki se financira iz nepovratnih sredstev. Na razpisu je zmagalo podjetje Bouygues Immobilier. Načrtovanje gradnje, oblikovanje ter pridobivanje dovoljenj se je začelo v letu 2014, prvo gradbeno dovoljenje pa je bilo pridobljeno leta 2016. Projekt načrtuje gradnjo treh stolpnic, eno z 8, eno z 10 in eno z 11 nadstropji. Temelj zgradb je iz betona, ki zagotavlja trdnost in posebno izolacijo na notranji strani. V stolpnicah bo 146 eno do štiri sobnih stanovanj velikosti od 30 do 120 m2. Glavni material, uporabljen v stavbah je prečiščen les (CLT), ki ga dobavlja avstrijska družba KLH.

Gradnja lesenih konstrukcij po svetu hitro narašča, kar je povezano z naraščajočo razpoložljivostjo križnega lesa (CLT). Te ogromne montažne plošče, izdelane iz več slojev lesa, ki so prilepljeni pravokotno drug na drugega, so dovolj močne tudi za gradnjo večjih zgradb. CLT je tudi odporen proti ognju, saj se zunanji sloji počasi zaprejo in ščitijo notranji les pred zgorevanjem.

Številni projekti visokih lesenih gradenj se pojavljajo tudi drugod v Evropi in Severni Ameriki. V Londonu podjetje PLP Architecture načrtuje gradnjo 80 nadstropnega lesenega nebotičnika s 1000 stanovanji. To bo druga najvišja stavba v Londonu. Ob obali v Bergnu na Norveškem so zgradili 14 nadstropno stanovanjsko stavbo, imenovano "Drevo". Dokončana je bila leta 2015 in je bila do pred kratkim najvišja lesena stanovanjska struktura na svetu, dokler je ni presegla 18 nadstropna stavba študentskega doma Brock Commons v Britanski Kolumbiji.

Vir: Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije