Najvišje turistične takse po evropskih mestih, od Ibize do Berlina

sreda, 04. julij 2018

Mnoga mesta v Evropi zaračunavajo turistom turistično takso v času nastanitve. Običajno je turistično takso potrebno plačati ob nastanitvi kar v gotovini. V skoraj vseh državah jo je praktično nemogoče plačati preko spleta skupaj z rezervacijo. Najvišjo turistično takso zaračunavajo na Mallorci, Ibizi, Menorci, Formenteri, v Barceloni, Rimu in v Berlinu.

Španija:
Turisti, ki prebivajo en teden v hotelu s petimi zvezdicami na Balearskih otokih, morajo ob prihodu odšteti 28 EUR za tako imenovani "ekološki davek". V nastanitvah s tremi zvezdicami zanaša ta pristojbina 14 EUR. Na Mallorci, Ibizi, Formenteri in Menorci znaša stopnja ekološkega davka 4 EUR na osebo na noč v hotelih s petimi zvezdicami, 3 EUR v hotelih s štirimi zvezdicami , 2 EUR v nastanitvah s tremi ali dvema zvezdicama ter 1 EUR v hostlih, penzionih, gostiščih in kampih. Izven sezone je ta pristojbina nižja za 50 %.

V Barceloni zaračunajo 2,25 EUR v hotelih s petimi zvezdicami, 1,10 EUR v hotelih s štirimi zvezdicami in 2 EUR v nastanitvah s tremi zvezdicami ali manj. V turističnih apartmajih plačajo turisti 2,25 EUR na noč. Preostali del Katalonije ima podobne stopnje; 2,25 EUR v nastanitvah s petimi zvezdicami, 0,90 EUR v nastanitvah s štirimi zvezdicami in 0,45 EUR v drugih nastanitvah in turističnih objektih. Zunaj Barcelone zaračunavajo turistični apartmaji takso 0,90 EUR na osebo na noč.

Italija:
Še dražja je turistična taksa v Rimu, kjer znaša 7 EUR na noč v hotelu s petimi zvezdicami, medtem ko taksa za ta nivo nastanitve v Neaplju, Benetkah in v Firencah stane 3-5 EUR. Izjema je Milano, kjer znaša turistična taksa od 2 do 5 EUR, poleti pa velja 50 % popust.
 
Nemčija:
V Nemčiji se turistične takse zaračunavajo različno od mesta do mesta. v Berlinu in Kölnu se davek zaračuna glede na odstotek in sicer 5 % od celotnega hotelskega računa. Hamburg ima različne stopnje od 0,50 EUR do 4 EUR, glede na vrsto nastanitve, medtem ko v Münchnu turistične takse nimajo.

Nizozemska:
Na Nizozemskem uporabljajo iste kriterije kot v Berlinu. V Amsterdamu in Utrechtu velja enotna pristojbina v višini 5 % od celotnega hotelskega računa. V Eindhovnu je ta stopnja 3,5 %, v Rotterdamu pa 4,5 %.

S turističnimi taksami si mesta prizadevajo zbirati finančna sredstva za ublažitev negativnih učinkov, ki jih ima turizem na mesta. A negativnih učinkov nimajo le turistična mesta v Evropi, temveč tudi v ZDA, v Latinski Ameriki in v Aziji.

Vir: DMG Media Limited

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma