Naložbeni projekti na področju širitve turističnih kapacitet v Črni gori

petek, 31. julij 2020


Na aktualni listi razvojnih naložbenih projektov Črne gore na področju turizma in krepitve turističnih kapacitet se nahaja sedem projektov. 
Črnogorska vlada in potencialni investitorji so prepoznali tudi možnosti in priložnosti na severu države, ki velja za manj razviti del države, vendar je zaradi smučarskih središč, pohodniškega in gorskega turizma, razvoja podeželja in izjemnih "zelenih" naravnih danosti prav tako izjemno privlačen. Tako se bo kar pet razvojno investicijskih projektov realiziralo na severu države, njihova vrednost je ocenjena na več kot 75 miljona evrov, investitorji pa bodo upravičeni tudi do pridobitve črnogorskega državljanstva na podlagi izpolnjevanja potrebnih kriterijev (kriteriji so opredeljeni v Službenem listu ČG št. 79/18 in 12/20). Drugi dve naložbi, ki sta na seznamu razvojnih projektov, bosta realizirani na obmorskem delu črnogorskega Primorja. Skupna vrednost sedmih projektov presega 190 milijonov evrov.

Prihodnji hoteli bodo imeli skupno 959 nastanitvenih enot, kar bo več kot podvojilo ponudbo visoko kakovostnih hotelskih nastanitev. Predvideno je, da bodo omenjeni turistični objekti omogočili priložnost za ustvarjanje preko 800 novih delovnih mest.
 

Razvojno naložbeni projekti na severu države

 
Vrednost naložb bo znašala 74,2 milijona, izgradnja hotelov s štirimi in petimi zvezdicami bo omogočala nastanitvene zmogljivosti za okoli 600 enot, ustvarjenih bo blizu 450 novih delovnih mest. Investicije so predvidena v dveh turističnih središčih – Žabljak in Kolašin.
 
Žabljak predstavlja sinonim za zimsko turistično sezono, zato si mesto pod Durmitorjem že dolgo zasluži hotelske zmogljivosti visokega razreda, ki je so opredeljene na seznamu razvojno investicijskih projektov.  Poleg Žabljaka je Kolašin prepoznan kot mesto, v katerega je vredno vlagati. V tem mestu se izvajajo kar štirje naložbeni projekti. O upravičenosti naložb v Kolašin najbolje govori zaveza vlade o vlaganju v smučišča in kapacitete na Bjelasici.
 
 • Hotel Durmitor
Hotel Durmitor bo gradila družba Durmitor Hotel and Villas, katere ustanovitelj in lastnik je grški poslovnež Petros Statis, kateri upravlja tudi s številnimi hoteli na črnogorski obali. Nekdanji razpadli hotel bo dobil novo podobo, vredno skoraj 20 milijonov evrov. Hotel bo kategoriziran s petimi zvezdicami in bo imel 68 nastanitvenih enot. Na voljo bo 55 luksuznih enot (suite) in 12 vil, opremljenih s kamini in naravnimi materiali. Na 1.000 kvadratnih metrih letovišča bo spa in wellness center, otroški klub, notranji in zunanji bazen ter telovadnica, opremljena z najsodobnejšo opremo in konferenčna dvorana. Posebna privlačnost lokacije je, da je letovišče v neposredni bližini Črnega jezera, ki velja za pomembno turistično atrakcijo mesta. Po odprtju, ki bo predvidoma maja 2022, bo delo dobilo več kot 100 zaposlenih.
 
 • Hotel Kolašin Resort & Spa
Prvi v nizu condo hotelov v izgradnji je hotel Kolašin Resort & Spa, kategoriziran s štirimi zvezdicami. Nov projekt bo postavljen sredi najlepših pokrajin na severu Črne gore, na privlačni lokaciji smučarskega centra Kolašin 1450. Hotel bo imel 93 nastanitvenih enot, projekt pa naj bi ustvaril 66 novih delovnih mest. Po poslovnem načrtu so naložbe ocenjene na skoraj 11,5 milijona evrov. Smučišče bo upravljalo York Hotels & Resorts pod mednarodno luksuzno hotelsko blagovno znamko Westin, objekt naj bi se skladno s franšizna pogodbo z ameriškim podjetjem Marriott imenoval Westin Kolašin Resort. Zasnovan v treh delih bo kompleks imel restavracije z mediteransko in mednarodno kuhinjo, bare, telovadnico, igralnico, konferenčno dvorana. Predidvideno je, da bi se dela sicer zaključila do konca leta 2022, vendar je pričakovana zamuda pri izgradnji.
 
 • Hotel Breza
Hotel Breza v Kolašinu bo kategoriziran s petimi zvezdicami in bo imel 148 nastanitvenih enot. Kot sprostitveni prostor bo imel tudi bazen s spa, restavracije, konferenčno dvorano, turške kopeli. Vrednost projekta je ocenjena na 19,5 milijona evrov, po odprtju pa se bo zaposlilo 120 ljudi. Znotraj objekta je predvidena gradnja 160 stanovanj, namenjenih prodaji. Dela so v teku, a se zna zgoditi, da bo prišlo do zamude pri sami izgradnji.
 
 • Bjelasica 1450
Tretji po vrsti hotel v Kolašinu bo Bjelasica 1450, kategorija s štirimi zvezdicami. V njem bo 168 sob, znotraj hotela pa naj bi ustvarili 96 delovnih mest. Investicija znaša skoraj 18 milijonov evrov, pripravljalna dela so v teku. Posel realizira podjetje Zetagradnja črnogorskega poslovneža Blagote Radovića. Hotel naj bi bil odprt do zimske sezone 2021.
 
 • Kolašin 1600
V vznožju Bjelasice bo zgrajen turistični kompleks, ki predvideva izgradnjo hotela K16 Kolašin (s štirimi zvezdicami). Začetek del je predviden za letošnje poletje, najemnik (Gener 2 Shpk iz Albanije in Smučišče Kolašin 1600 iz Črne gore) ima pogodbeni rok za pripravo in pregled tehnične dokumentacije do 17. decembra. V tem letu je bilo vloženih nekaj več kot pol milijona evrov, načrtujejo pa, da bodo do konca leta vložili skupaj 1,2 milijona evrov. Skupna vrednost projekta znaša šest milijonov evrov.
 

Razvojno naložbeni projekti na črnogorskem Primorju

 
 • Kraljičina plaža
Podjetje Adriatic properties je začelo graditi kompleks, ki vključuje hotele Kraljičina plaža, Sveti Stefan in Miločer, v katerega bo vložil nič manj kot 110 milijonov. Naj spomnimo, da je Adriatic Properties podjetje grškega poslovneža Petrosa Statisa, ki ima v Črni gori razvejano dejavnost, poleg hotelskih in bančnih poslov nadzoruje tudi več tiskanih in elektronskih medijev. V izgradnjo pet zvezdičnega hotela Kraljičina plaža s kapaciteto 126 nastanitvenih enot in načrtovano naložba znaša 73 milijonov je bilo do je bilo doslej vloženih približno osem milijonov evrov, do konca leta pa bo vloženih še sedem milijonov. Po zaključku projekta bo hotel zaposlil okoli 230 uslužbencev. 
 
 • Hotel Boka Place
Na seznamu razvojnih projektov se je uvrstil tudi hotel Boka Place, ki bo nastal za zemljišču že izgrajenega Porto Montenegro. Hotel bo s kategoriziran s petimi zvezdicami z zmogljivostjo 240 nastanitvenih enot in vrednostjo investicije 44 milijonov evrov. Zaposlil naj bi okoli 100 ljudi. Boka Place bo v okviru hotelske blagovne znamke Kerzner International ponudil nov wellness koncept življenja skozi 144 bivalnih in 96 hotelskih enot. Hotelski in condo apartmaji bodo nudili storitev z najsodobnejšim fitnes in wellness prostorom ter bazenom za uporabo tako pozimi kot poleti.
 
V nadaljevanju izpostavljamo posamezne investicijske projekte in njihovo izvajanje v Črni gori na področju turizma, ki so bili opredeljeni v preteklih listah razvojnih projektov.
 
V projekte na črnogorski obali je bilo vloženih 1,7 milijarde evrov. Pandemija Covid-19 je vsekakor pustila velik negativen pečat letošnji turistični sezoni v Črni gori, kar pa ne velja za projekte, ki se realizirajo v segmentu turizma.
 
Priznani vlagatelji že dolgo prepoznavajo Črno goro kot destinacijo, v katero je vredno vlagati. Razmere se niso spremenile niti sedaj. Črna gora je z vstopom v Nato okrepila varnost, kar velja tudi za varnost tujih naložb. Naložbe niso zaobšle niti severa države, v katerega se vedno več vlaga. Gradijo se letovišča, hoteli, marine, rekonstruirajo trdnjave. Trenutno je aktivnih deset gradbišč. Največje investicijske aktivnosti se realizirajo v občini Tivat z nekaj več kot milijardo evrov, nato v občini Herceg Novi 643,5 milijona, v občini Ulcinj 24,64 milijona in v občini Budva 8,3 milijona evrov.
 

Stanje posameznih investicijskih turističnih projektov:

 
 • Porto Montenegro
Eden od projektov, ki bo zagotovo spremenil Črno goro, je Porto Montenegro. Projekt je zrasel na zemljišču nekdanjega pomorsko-tehničnega remont zavoda Tivat in se razvil v visokokakovostno navtično-turistično letovišče. Resort vključuje izgradnjo marine s 850 privezi za jahte vseh velikosti, hotela s petimi zvezdicami, luksuznih apartmajev, restavracij, barov, kavarn, galerij, navtičnega muzeja in drugih turističnih in komercialnih vsebine. Danes predstavlja Porte Montenegro sinonim za za luksuzen hotelski in turistični kompleks, prepoznaven po hotelski znamki Regent in vodilni marini luksuznih jaht v Sredozemlju s 455 privezi. Kmalu se pričakuje izgradnja hotela Boka Place (op: omenjeno v vsebini zgoraj v okviru letošnje liste razvojno investicijskih projektov). Porto Montenegro je projekt, katerega naložba je presegla dogovorjeni znesek naložbe v višini 450 milijonov, doslej je bilo namreč v realizacijo projekta vloženih 695 milijonov.
 
 • Portonovi
Nekdanja vojaška vojašnica v Kumboru je danes spremenjena v luksuzno turistično letovišče. Investicijski program predvideva skupno naložbo v višini 258 milijonov evrov za prvih osem let najema v izgradnjo in razvoj turističnega kompleksa, v katerem bodo zgrajeni najbolj luksuzni hoteli in nastanitvene enote, marina za super jahte, poslovni in zabavni objekti, wellness center, konferenčne in sejne sobe, restavracije z blagovno znamko in hotelsko plažo ter drugi spremljajoči objekti. S posebnim pogodbenim aranžmajem bo v luksuznem hotelu in turističnem kompleksu Portonovi novi luksuzni hotel upravljal vrhunski svetovni operater "One & Only". Del hotela bo odprt s 1. oktobrom letos.  Dokončana je izgradnja marine s kapaciteto 238 privezov. Skupne načrtovane naložbe v projekt bodo znašale 969 milijonov evrov. Do 31. decembra 2019 je bilo v projekt vloženih 614 milijonov. V letu 2020 je v naložbo načrtovanih 46 milijonov evrov.
 
 • Luštica Bay
Na 690 hektarjih zemljišč v bližini Tivta podjetje Luštica Development razvija projekt za izgradnjo turističnega naselja Luštica Bay. Celoten naložbeni program, ki se bo izvajal, vključuje nadaljevanje gradnje naselij, ki bodo vsebovala sedem hotelov (3.310 hotelskih sob, 60 odstotkov zmogljivosti s petimi ali več zvezdami), 1.250 bivalnih enot (vključno z vilami in apartmaji), Thalasso center, dve marini z privezi in spremljajoče zmogljivosti, igrišče za golf z 18 luknjami, ki je odprto vse leto, konferenčni center in opremo za vsakdanje potrebe, odprto skozi celotno leto, vključno s trgovinami, restavracijami, osnovno šolo, zdravstvenimi ustanovami. Avgusta 2018 so slovesno odprli pet-zvezdični hotel The Chedi z 111 nastanitvenimi enotami ter marino s sedanjo kapaciteto 85 privezov. Načrt dejavnosti vlagateljev za drugo polovico leta 2020 predvideva začetek izgradnje novega hotela s petimi zvezdicami. Skupna načrtovana naložba bo znašala 1,1 milijarde evrov, doslej je bilo vloženih 254 milijonov evrov. Do konca leta bo vloženih skoraj 30 milijonov.
 
 • Plavi horizonti
Aprila 2013 je podjetje Qatari Diar sklenilo najemno pogodbo, ki vključuje uporabo plaže Pržno v Tivtu za obdobje 30 let. V načrtu je izgradnja prestižnega turističnega naselja, katerega gradnja se predvsem zaradi nerešenih premoženjskih razmerij v veliki meri zamuja. Kljub temu katarsko podjetje nad projektom ni odnehal. Po pridobljenih informacijah je bilo v projekt doslej vloženih 71 milijonov evrov, od tega milijon in pol od januarja do junija 2020. Po napovedih vlagateljev se v naslednjem obdobju pričakuje intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta. Projekt je vreden 250 milijonov evrov.
 
 • Mamula
V teku je rekonstrukcija trdnjave Mamula v edinstven hotel muzejskega značaja, kategorije s petimi zvezdicami in zmogljivostjo 34 hotelskih sob, gostinskih objektov, spominske sobe, športnih, izobraževalnih in spremljajočih objektov, vse v skladu s konzervatorskim načrtom. Znesek dogovorjene naložbe z azerbajdžanskim podjetjem Orascom znaša 15 milijonov, naložbeni program pa predvideva, da bo med delovanjem letovišča neposredno in posredno ustvarjenih do 200 delovnih mest. Projekt naj bi v prvih 10 letih zaslužil 7,5 milijona skupnih prihodkov. Dela so v teku in doslej je bilo vloženih približno milijon evrov, do konca leta pa bo vloženih še pet milijonov.
 
 • HTP Ulcinjska riviera
Pogodba o dolgoročni najemu kompleksa HTP Ulcinjska riviera je bila podpisana s konzorcijem Karisma Hotels Adriatic Montenegro. Skupna pogodbena vrednost naložbe je 31,83 milijona z obnovo in prilagoditvijo dveh obstoječih hotelov z depandansami in izgradnjo spremljajočih objektov (bazeni, športni tereni, gostinski objekti). V projekt je bilo doslej vloženih približno 24 milijonov.
 
 • Monterose
Konzorcij Northstar iz Podgorice in Equest Capital Limited Jersey (UK) sta se zavezala, da bosta v projekt vložila najmanj 80 milijonov evrov, pozneje pa še dodatnih 130 milijonov evrov. Resort Ritz Carlton Montenegro bo hotel s 300 enotami, od tega 120 hotelskih enot in 180 apartmajev. Prva faza projekta, v kateri bodo zgradili hotel, 113 apartmajev in 13 vil ter štiri restavracije, naj bi bila končana poleti 2023. V projekt je bilo od začetka realizacije vloženih 21,4 milijona evrov, do konca leta pa se pričakuje nadaljnji vložek v višini štirih milijonov evrov.
 
 • The Chedi hotel na Žabljaku
Nekdanji vojaško-turistični kompleks "Mediteran" v Žabjaku bo dobil novo podobo. Zemljišče je za 30 let najel konzorcij Crna gora SKI, ki ga sestavljajo Crna gora SKI in Baltic International Trading LTD iz Estonije. Investicijski program, predvideva izgradnjo ekskluzivnega, ekološko trajnostnega turističnega kompleksa s petimi zvezdicami. Dela na odstranitvi obstoječih objektov nekdanjega kompleksa so v teku. V načrtu je začetek prve faze zemeljskih in grobih gradbenih del na gradnji osrednje stavbe hotela The Chedi (predvidena vrednost naložbe do konca leta 700.000 evrov). Do konca leta bo vloženih 1,3 milijona evrov, od skupno 5,5 milijona.
 

Pripravila: 
mag. Petra Gradišek  
ministrica svetovalka
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Podgorici
E: Petra.Gradisek@gov.si


Več informacij o poslovanju v Črni gori