Črna gora

Prodaja v Črno goro

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Čeprav so plače Črnogorcev relativno nizke, so črnogorski potrošniki veliki porabniki, zlasti ko gre za hrano in potrošne elektronske izdelke. Izdatki za prehrano predstavljajo 40 % dohodkov črnogorskih potrošnikov, kar je najvišja stopnja v Evropi. Stopnja varčevanja gospodinjstev je zelo nizka. Potrošniki imajo nizko zaupanje v trgovce in niso dobro obveščeni o svojih pravicah.
 

Tržne poti, distribucija

Maloprodajni sektor Črne gore se je v zadnjih letih prestrukturiral. Trgovske verige so privatizirane in prevzete s strani velikih konkurentov, na trgu pa se je pojavilo veliko novih zasebnih trgovcev. Na črnogorskem maloprodajnem trgu prevladujejo zasebna regionalna podjetja, sektor pa je 100 % v zasebni lasti.

Vedno več črnogorskih potrošnikov se odloča za nakupovanje v sodobnih nakupovalnih centrih, kjer so izdelki pogosto cenejši in boljše kakovosti. Črnogorski maloprodajni sektor vključuje tudi kioske, majhne trgovine in trgovine na prostem. Kapitalsko blago se običajno prodaja neposredno proizvajalcem in podjetjem. Pri prodaji investicijskega blaga ali strojev podjetjem je bistven dober zastopnik z regionalnim in domačim znanjem.
 
Največja črnogorska trgovska veriga supermarketov je Voli, ki je imela v letu 2019 66 živilskih prodajaln po vsej državi in skoraj 30 % tržni delež v maloprodaji hrane. V letu 2019 je Voli pridobil 10 mio EUR posojila Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), da bi razširil svojo prisotnost v državi. Naložba bo namenjena odprtju štirih novih ter širitvi petih obstoječih trgovin. 
 

Spletna prodaja


V Črni gori je imelo v letu 2019 74,3 % gospodinjstev dostop do interneta. Zaradi večje ozaveščenosti potrošnikov in povpraševanja po izdelkih se je spletna maloprodaja v zadnjih letih nekoliko povečala, a je kljub temu slabo razvita. Približno 30 % Črnogorcev je že kdaj kupilo blago ali storitve preko interneta.
 
Največ so Črnogorci v letu 2019 preko spleta kupovali oblačila in športno opremo (73,5 %), pohištvo in igrače (17,2 %), izdelke iz medicinskega področja (11 %), filme in glasbo (10,8 %) ter programsko opremo (5,5 %).
Najbolj popularne tuje spletne trgovine v Črni gori so Aliexpress, Ebay, Etsy in ASOS, med lokalnimi pa kaktus.me, tehnoplus.me, tornall.ru in tempo.co.me.

 
Največji trgovci na drobno
 
Podjetje
Franca
Aroma
Idea
Pantomarket d.o.o.
Carine
Voli
HDL Laković
 
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Veliki uvozniki v Črni gori redno dobavljajo blago pod kratkoročnimi (v povprečju tri mesečnimi) krediti dobavitelja. V Črni gori se za plačila v tujino uporabljajo avansna plačila, dokumentarni inkaso, čeki in akreditivi.


Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Svetovni gospodarski forum (WEF) v svojem poročilu za leto 2019 uvršča Črno goro na 106. mesto z vidika razvitosti transportne infrastrukture.
 
Črna gora ima dve mednarodni letališči, Podgorico in Tivat, ki nudita redne povezave z Evropo. V državi delujejo številni nizkocenovni letalski prevozniki, vključno z RyanAir, EasyJet in WizzAir. Vlada načrtuje povabilo za koncesijsko pogodbo za delovanje obeh letališč za obdobje 25 do 30 let. Koncesijska pogodba naj bi prinesla naložbo v višini najmanj 120 mio EUR in letni proračunski prihodek v višini približno 10 mio EUR.

Večina cest v državi je dvopasovnih, a na splošno niso v skladu z evropskimi standardi. V zadnjih letih so se ceste, ki povezujejo Podgorico in obalna mesta, z dokončanjem tunela Sozina bistveno izboljšale.

Črnogorski del železniške proge Beograd-Bar je hrbtenica črnogorskega železniškega sistema. Približno tretjina črnogorskega dela železnice se nahaja v predorih ali na viaduktih. Črnogorska železniška družba Željeznička Infrastruktura CrneGore (ZICG) je še vedno v državni lasti.

Bar je glavno pristanišče v Črni gori. Njegova zmogljivost je približno 5 mio ton tovora in je pristanišče za trajekte za Bari in Ancono v Italiji. Druga manjša pristanišča so še Kotor, Tivat in Zelenika. Črnogorske reke na splošno niso plovne, razen za turistične dejavnosti, kot je rafting na reki Tari.


 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Posodobljeno september 2020.

_