Črna gora

Prodaja v Črno goro


Kako prodajati v Črno goro?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Črni gori
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave


Gospodarska politika vlade 

Na predčasnih volitvah junija 2023, je zmagala sredinska stranka Evropa zdaj, ki jo vodi Milojko Spajić.
Predsednik Jakov Milatović je 10. avgusta 2023 Spajića zadolžil za sestavo nove vlade, za kar ima na voljo 90 dni.

Popolna zavezanost evropski agendi in članstvo v Natu bosta ključni zunanjepolitični prioriteti nove vlade. Zavzemanje za evropske vrednote pomeni tudi vzpostavitev pravne države, izkoreninjenje korupcije in odpravo vseh slabih praks, ki že desetletja obremenjujejo družbo in spodkopavajo črnogorske institucije.


Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Čeprav so plače Črnogorcev relativno nizke, so črnogorski potrošniki veliki porabniki, zlasti ko gre za hrano in potrošne elektronske izdelke. Izdatki za prehrano predstavljajo 40 % dohodkov črnogorskih potrošnikov, kar je najvišja stopnja v Evropi. Stopnja varčevanja gospodinjstev je zelo nizka. Potrošniki imajo nizko zaupanje v trgovce in niso dobro obveščeni o svojih pravicah.
 

Tržne poti, distribucija

Maloprodajni sektor je bil prestrukturiran, ko so prodajne verige privatizirale in prevzele večje skupine, kar je povzročilo pojav novih zasebnih trgovcev na drobno na trgu.
 
Trgovinski sektor v Črni gori je zdaj v 100-odstotni zasebni lasti. Kupci vse pogosteje prehajajo iz lokalnih tržnic v sodobne trgovske centre, novonastale domače supermarkete in trgovske verige, kjer je blago pogosto cenejše in kakovostnejše. Maloprodajni sektor vključuje tudi kioske, majhne trgovine in tržnice na prostem. 
 
  • Voli je vodilni trgovec v Črni gori in je s približno 2.400 zaposlenimi trenutno največji delodajalec v državi. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995. Oktobra 2019 je EBRD zagotovila 10 mio EUR posojila za podporo širitvi Volija. S sredstvi so financirali odprtje 4 novih trgovin Voli, ki se nahajajo v slabo pokritih regijah zunaj večjih urbanih območij, ter prenovo in razširitev 5 obstoječih trgovin. Junija 2023 je Voli ponovno pridobil 4 mio EUR sredstev s strani EBRD, ki jih bo porabil za nakup in namestitev solarnih panelov in polnilnih postaj za električna vozila v svojih objektih in logističnem centru. 
  • Junija 2023 je največja hrvaška zasebna poslovna skupina Fortenova objavila, da je njena črnogorska hčerinska družba Mercator-CG podpisala pogodbo o prevzemu skoraj vseh maloprodajnih objektov lokalnega konkurenta Franca Marketi. Franca bo pod tem imenom še naprej prisotna na trgu kot ena največjih in najbolj prepoznavnih domačih blagovnih znamk. Trgovska veriga Franca ima 67 trgovin, od tega 13 v glavnem mestu Podgorici, 8 v Budvi in 7 v Bijelem Polju. Skupno zaposluje več kot 900 delavcev. Z nakupom Franca Marketi bo Mercator-CG postal največji delodajalec v Črni gori, saj bo s poslom skupno število zaposlenih povečal na več kot 2.500.  
  • Nemška diskontna veriga Lidl namerava do leta 2024 v Črni gori vzpostaviti mrežo 20 trgovin.  
  • Na črnogorski maloprodajni trg vstopa tudi izraelski BIG Shopping Centers, ki je 22. maja 2023 objavil zaključek nakupa trgovskega centra Delta City Mall v Podgorici za 95 mio EUR. BIG Shopping Centers namerava v prihodnjih 3 letih v Črni gori ustvariti okoli 1.000 delovnih mest. Kasneje namerava izraelski investitor razširiti poslovanje še v obmorski mesti Bar in Kotor ter drugo največje mesto Nikšić.
  

Spletna prodaja v Črni gori

Pravni okvir za elektronsko poslovanje v Črni gori vključuje zakon o elektronskem poslovanju (2004), zakon o elektronskem dokumentu (2008) in zakon o elektronskem podpisu (2005).

Zaradi povečane ozaveščenosti in povpraševanja potrošnikov, se je v zadnjih nekaj letih povečala razpoložljivost spletnih trgovin v državi.
 
Črna gora je eden od manjših trgov e-trgovine. Po ocenah analitikov ecommerceDB, naj bi spletna prodaja v Črni gori v letu 2023 dosegla 136,9 mio EUR.
 
V obdobju 2023-2027 naj bi spletna prodaja v Črni gori rasla po 11,6 % povprečni letni stopnji, ter v letu 2027 ustvarila prihodke v višini 211,9 mio EUR.
 
Elektronika in mediji so največji segment in predstavljajo 26,9 % prihodkov črnogorskega e-trgovine. Sledijo hrana in osebna nega s 24,4 %, moda z 22,5 %, pohištvo in aparati s 17,1 % ter igrače in DIY izdelki s preostalimi 9,1 %.

Spletni ponudniki v Črni gori 

  • kaktus.me
  • tehnoplus.me
  • tornall.ru
  • tempo.co.me
  • Patuljak.me
  • ekupi.me

Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Veliki uvozniki v Črni gori redno dobavljajo blago na podlagi kratkoročnih kreditov dobaviteljev, ki v povprečju znašajo približno 3 mesece.
 
V Črni gori se za plačila v tujino uporabljajo avansna plačila, dokumentarni inkaso, čeki in akreditivi.


Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Mednarodni transport v Črni gori poteka večinoma po cesti ali po morju.
 
Črna gora ima 2 mednarodni letališči, Podgorico in Tivat, ki nudita redne povezave z Evropo. V državi delujejo številni nizkocenovni letalski prevozniki, vključno z RyanAir, EasyJet in WizzAir. 

Večina cest v državi je dvopasovnih, a na splošno niso v skladu z evropskimi standardi. V zadnjih letih so se ceste, ki povezujejo Podgorico in obalna mesta, z dokončanjem tunela Sozina bistveno izboljšale.

Črnogorski del železniške proge Beograd-Bar je hrbtenica črnogorskega železniškega sistema. Približno tretjina črnogorskega dela železnice se nahaja v predorih ali na viaduktih. Črnogorska železniška družba Željeznička Infrastruktura CrneGore (ZICG) je še vedno v državni lasti.
 
Črna gora trenutno načrtuje velike obnove svojega cestnega in železniškega omrežja.


Bar je glavno pristanišče v Črni gori. Njegova zmogljivost je približno 5 mio ton tovora in je pristanišče za trajekte za Bari in Ancono v Italiji. Druga manjša pristanišča so še Kotor, Tivat in Zelenika. Črnogorske reke na splošno niso plovne, razen za turistične dejavnosti, kot je rafting na reki Tari.

 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Viri: Factiva, EIU, ecommerceDB

Posodobljeno avgust 2023.
 
 
Poglejte si tudi: