Črna gora

Prodaja v Črno goro

Gospodarska politika vlade

Na zadnjih parlamentarnih volitvah, ki so potekale konec avgusta 2020, je desetletja vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS) predsednika Mila Đukanovića doživela poraz in zmagala je opozicija. Vodstvo vlade je prevzel Zdravko Krivokapić, ki pa mu je parlament marca 2022 izglasoval nezaupnico.

Predsednik Đukanović je po izglasovanju nezaupnice Krivokapiću zaprosil Dritana Abazovića, naj sestavi novo vlado. Črnogorski parlament je 28. aprila 2022 potrdil novo vlado, sestavljeno iz široke koalicije tako proevropskih kot prosrbskih strank, ter Abazovića kot predsednika vlade.

Nova vlada se bo osredotočila predvsem na reforme, ki jih zahteva EU, da bi Črna gora lahko zahtevala pospešitev pristopnega procesa v luči novih razmer, ki jih je ustvarila ruska invazija na Ukrajino. Prioritete vlade bodo še boj proti korupciji, bolj trajnostne naložbe in razvoj, varstvo okolja ter boljša skrb za otroke in mladino.

Vir: EIU; Factiva, junij 2022. 


Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Čeprav so plače Črnogorcev relativno nizke, so črnogorski potrošniki veliki porabniki, zlasti ko gre za hrano in potrošne elektronske izdelke. Izdatki za prehrano predstavljajo 40 % dohodkov črnogorskih potrošnikov, kar je najvišja stopnja v Evropi. Stopnja varčevanja gospodinjstev je zelo nizka. Potrošniki imajo nizko zaupanje v trgovce in niso dobro obveščeni o svojih pravicah.
 

Tržne poti, distribucija

Maloprodajni sektor Črne gore se je v zadnjih letih prestrukturiral. Trgovske verige so privatizirane in prevzete s strani velikih konkurentov, na trgu pa se je pojavilo veliko novih zasebnih trgovcev. Na črnogorskem maloprodajnem trgu z živili zdaj prevladujejo zasebna regionalna podjetja, kot so Idea, Voli in Laković. Trgovinski sektor v Črni gori je v 100 % zasebni lasti.
 
Vedno več črnogorskih potrošnikov se odloča za nakupovanje v sodobnih nakupovalnih centrih, kjer so izdelki pogosto cenejši in boljše kakovosti. Črnogorski maloprodajni sektor vključuje tudi kioske, majhne trgovine in trgovine na prostem. 

Izraelska družba BIG Shopping Centers namerava vstopiti na črnogorski maloprodajni trg in do leta 2025 v Črni gori ustvariti okoli 1.000 delovnih mest. Družba je 22.5.2022 za 95 mio EUR kupila trgovsko verigo iz Podgorice, Delta City Mall. Svoje prodajalne namerava odpreti v Baru, Kotorju in Nikšiću.

Nemška diskontna maloprodajna veriga Lidl namerava do leta 2024 v Črni gori odpreti 20 trgovin in zgraditi logistični center, kar bo odprlo 1.000 novih delovnih mest. Lidl je januarja 2022 za 3,7 mio EUR v kupil 13.200 m2 veliko zemljišče v Podgorici.

Največji trgovci na drobno
 
Podjetje
Megapromet
Mercator-CG
Studi Moderna Crna gora
Dana Komerc
Franca Marketi
HDL Laković
 
 

Spletna prodaja v Črni gori

Po podatkih statističnega urada EU Eurostat, Črnogorci poleg Albancev najmanj kupujejo prek spleta v evropski regiji. V letu 2020 je le 23 % ljudi iz Črne gore opravilo vsaj en spletni nakup.

Pravni okvir za elektronsko poslovanje v Črni gori vključuje zakon o elektronskem poslovanju (2004), zakon o elektronskih dokumentih (2008) in zakon o elektronskem podpisu (2005). Od leta 2014 je kot plačilno sredstvo na voljo tudi  PayPal, vendar le za plačila iz države.
 
Statistični podatki o uporabi računalnikov, širokopasovni penetraciji in elektronskem poslovanju se izboljšujejo. Po podatkih Internet World Stats (IWS), 74 % Črnogorcev pogosto uporablja internet. Zaradi večje ozaveščenosti potrošnikov in povpraševanja so se spletna mesta B2C in v zadnjih nekaj letih povečala.
 
Vlada meni, da je nadaljnji razvoj digitalnega gospodarstva ena izmed njenih prednostnih nalog, a je Črna gora  do zdaj dosegla le manjši  napredek pri svoji digitalni agendi.

 
Spletni ponudniki v Črni gori: 
  • kaktus.me
  • tehnoplus.me
  • tornall.ru
  • tempo.co.me
  • Patuljak.me
  • ekupi.me
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Veliki uvozniki v Črni gori redno dobavljajo blago pod kratkoročnimi (v povprečju tri mesečnimi) krediti dobavitelja. V Črni gori se za plačila v tujino uporabljajo avansna plačila, dokumentarni inkaso, čeki in akreditivi.


Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Mednarodni transport v Črni gori poteka večinoma po cesti ali po morju.
 
Črna gora ima 2 mednarodni letališči, Podgorico in Tivat, ki nudita redne povezave z Evropo. V državi delujejo številni nizkocenovni letalski prevozniki, vključno z RyanAir, EasyJet in WizzAir. 

Večina cest v državi je dvopasovnih, a na splošno niso v skladu z evropskimi standardi. V zadnjih letih so se ceste, ki povezujejo Podgorico in obalna mesta, z dokončanjem tunela Sozina bistveno izboljšale.

Črnogorski del železniške proge Beograd-Bar je hrbtenica črnogorskega železniškega sistema. Približno tretjina črnogorskega dela železnice se nahaja v predorih ali na viaduktih. Črnogorska železniška družba Željeznička Infrastruktura CrneGore (ZICG) je še vedno v državni lasti.

Bar je glavno pristanišče v Črni gori. Njegova zmogljivost je približno 5 mio ton tovora in je pristanišče za trajekte za Bari in Ancono v Italiji. Druga manjša pristanišča so še Kotor, Tivat in Zelenika. Črnogorske reke na splošno niso plovne, razen za turistične dejavnosti, kot je rafting na reki Tari.

 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Posodobljeno junij 2022.

_