Črna gora

Prodaja v Črno goro

Gospodarska politika vlade

Na zadnjih parlamentarnih volitvah, ki so potekale konec avgusta 2020, je desetletja vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS) predsednika Mila Đukanovića doživela poraz in zmagala je opozicija. Nova vladajoča večina je podpisala koalicijsko pogodbo, s katero se zavezuje, da ne bo spreminjala državnih simbolov ali zunanjepolitičnih ciljev države, kar vključuje tudi priznanje Kosova.

Novi predsednik vlade, Zdravko Krivokapić, je že ob nominaciji pojasnil, da bo cilj nove vlade delovati izključno v korist vseh državljanov. Obljubil je tudi, da nova vlada ne bo delila državljanov, in zanikal ugibanja, da bo Srbska pravoslavna cerkev (SPC) imela vlogo pri oblikovanju novega kabineta.

Članstvo v EU ostaja glavni cilj črnogorske vlade, zato mora Črna gora pospešiti delo pri izvajanju reform, povezanih s pravno državo in v boju proti korupciji.


Vir: EIU; Factiva, februar 2021. 


Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Čeprav so plače Črnogorcev relativno nizke, so črnogorski potrošniki veliki porabniki, zlasti ko gre za hrano in potrošne elektronske izdelke. Izdatki za prehrano predstavljajo 40 % dohodkov črnogorskih potrošnikov, kar je najvišja stopnja v Evropi. Stopnja varčevanja gospodinjstev je zelo nizka. Potrošniki imajo nizko zaupanje v trgovce in niso dobro obveščeni o svojih pravicah.
 

Tržne poti, distribucija

Maloprodajni sektor Črne gore se je v zadnjih letih prestrukturiral. Trgovske verige so privatizirane in prevzete s strani velikih konkurentov, na trgu pa se je pojavilo veliko novih zasebnih trgovcev. Na črnogorskem maloprodajnem trgu z živili zdaj prevladujejo zasebna regionalna podjetja, kot so Idea, Voli in Laković. Trgovinski sektor v Črni gori je v 100-odstotni zasebni lasti.
 
Vedno več črnogorskih potrošnikov se odloča za nakupovanje v sodobnih nakupovalnih centrih, kjer so izdelki pogosto cenejši in boljše kakovosti. Črnogorski maloprodajni sektor vključuje tudi kioske, majhne trgovine in trgovine na prostem. 

Kapitalsko blago se običajno prodaja neposredno proizvajalcem in podjetjem. Pri prodaji investicijskega blaga ali strojev podjetjem je bistven dober zastopnik z regionalnim in domačim znanjem.
 
Največja črnogorska trgovska veriga supermarketov je Voli, ki ima 66 živilskih prodajaln po vsej državi in skoraj 30 % tržni delež v maloprodaji hrane. 
 
Po zadnjih podatkih državnega urada Monstat, je upad prodaje na drobno v Q1 2021 znašal 7,3 % na medletni ravni, medtem ko je v Q4 2020 maloprodaja upadla za 6,2 %.

Največji trgovci na drobno
 
Podjetje
Franca
Aroma
Idea
Pantomarket d.o.o.
Carine
Voli
HDL Laković

 
 

Spletna prodaja v Črni gori


Pravni okvir za elektronsko poslovanje v Črni gori vključuje zakon o elektronskem poslovanju (2004), zakon o elektronskih dokumentih (2008) in zakon o elektronskem podpisu (2005). Od leta 2014 je kot plačilno sredstvo na voljo tudi  PayPal, vendar le za plačila iz države.
 
Statistični podatki o uporabi računalnikov, širokopasovni penetraciji in elektronskem poslovanju se izboljšujejo. Po podatkih Internet World Stats (IWS), 71,5 % Črnogorcev pogosto uporablja internet. Zaradi večje ozaveščenosti potrošnikov in povpraševanja so se spletna mesta B2C in v zadnjih nekaj letih povečala.
 
Vlada meni, da je nadaljnji razvoj digitalnega gospodarstva ena izmed njenih prednostnih nalog. Črna gora je do zdaj dosegla zmeren napredek pri svojem digitalnem programu, vključno z uspešno naložbo 250 mio EUR v telekomunikacijski sektor.
 
Spletni ponudniki v Črni gori: 
 • Aliexpress
 • Amazon
 • Ebay
 • Etsy
 • ASOS
 • kaktus.me
 • tehnoplus.me
 • tornall.ru
 • tempo.co.me
 • Patuljak.me
 • ekupi.me
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Veliki uvozniki v Črni gori redno dobavljajo blago pod kratkoročnimi (v povprečju tri mesečnimi) krediti dobavitelja. V Črni gori se za plačila v tujino uporabljajo avansna plačila, dokumentarni inkaso, čeki in akreditivi.


Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Mednarodni transport v Črni gori poteka večinoma po cesti ali po morju.
 
Črna gora ima 2 mednarodni letališči, Podgorico in Tivat, ki nudita redne povezave z Evropo. V državi delujejo številni nizkocenovni letalski prevozniki, vključno z RyanAir, EasyJet in WizzAir. Vlada načrtuje povabilo za koncesijsko pogodbo za delovanje obeh letališč za obdobje 25 do 30 let. Koncesijska pogodba naj bi prinesla naložbo v višini najmanj 120 mio EUR in letni proračunski prihodek v višini približno 10 mio EUR.

Večina cest v državi je dvopasovnih, a na splošno niso v skladu z evropskimi standardi. V zadnjih letih so se ceste, ki povezujejo Podgorico in obalna mesta, z dokončanjem tunela Sozina bistveno izboljšale.

Črnogorski del železniške proge Beograd-Bar je hrbtenica črnogorskega železniškega sistema. Približno tretjina črnogorskega dela železnice se nahaja v predorih ali na viaduktih. Črnogorska železniška družba Željeznička Infrastruktura CrneGore (ZICG) je še vedno v državni lasti.

Bar je glavno pristanišče v Črni gori. Njegova zmogljivost je približno 5 mio ton tovora in je pristanišče za trajekte za Bari in Ancono v Italiji. Druga manjša pristanišča so še Kotor, Tivat in Zelenika. Črnogorske reke na splošno niso plovne, razen za turistične dejavnosti, kot je rafting na reki Tari.

 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:


Posodobljeno maj 2021.

_