Napovedana rast brazilskega biotehnološkega sektorja

četrtek, 25. november 2021

Brazilski biotehnološki sektor je v letu 2020 zrasel za 3,8 % in ustvaril 13,9 mlrd USD prihodkov.

V zadnjih 5 letih je sektor beležil enakomerno zmerno rast. Rast so spodbujali različni faktorji, vključno s subvencioniranimi krediti za kmete GSO in sponzorstvom konzorcija za strukturno genomiko za ustanovitev biotehnološkega grozda okoli Univerze Campinas v São Paulu.

Brazilija je 2. največja proizvajalka gensko spremenjenih pridelkov na svetu, kar pospešuje rast segmenta hrane in kmetijstva.
Družba GSK je tudi sponzorirala ciljne programe razvoja zdravil po vsej Braziliji. Država  je tako postala globalno proizvodno središče za biotehnološka podjetja. Države, kot na primer Indija, veliko vlagajo v proizvodni sektor, potem ko je nekdanji brazilski minister za zdravje José Serra povabil mednarodne proizvajalce generičnih zdravil k naložbam.

Največji segment v brazilskem biotehnološkem sektorju je segment medicine/zdravstva, ki je v letu 2020 ustvaril prihodke v višini 7,5 mlrd USD, kar predstavlja 54 % celotne vrednosti trga. Segment okolja in industrijske predelave je leta 2020 prispeval 2,1 mlrd USD prihodkov ali 14,8 % skupne vrednosti trga.

Analitiki napovedujejo, da bo brazilski biotehnološki sektor v obdobju 2021-2025 rasel po 3,9 % povprečni letni stopnji. V letu 2025 bo po napovedih ustvaril prihodke v višini 16,8 mlrd USD, kar je 20,9 % več kot leta 2020.

Po pandemiji COVID-19, ki je ustavila svetovno gospodarstvo in prinesla negotovosti v mnogih sektorjih, je tudi prihodnost biotehnologije negotova. Povpraševanje po zdravljenju in terapijah je naglo naraslo, vendar so bili projekti raziskav in razvoja, ki niso povezani z virusom COVID, zapostavljeni. V primerjavi s farmacevtskimi družbami bodo biotehnološka podjetja težje nadomestila motnje dobavne verige z novimi naložbami, predvsem zaradi visokih stroškov, povezanih z njihovimi raziskavami in razvojem. Kljub temu bo imel biotehnološki sektor na srednji in dolgi rok koristi od naraščajočih naložb v zdravila, ki predstavljajo daleč največji segment. Zvezna vlada je pred kratkim predstavila program digitalne zdravstvene preobrazbe »Connect SUS«, ki ne želi le povečati učinkovitosti zdravstvenih omrežij v državi z izkoriščanjem nove tehnologije, temveč tudi spodbujati nastanek novih storitev, inovacij, ter raziskav in razvoja v korist brazilskega prebivalstva.

Brazilija predstavlja 5,8 % ameriškega biotehnološkega sektorja glede na vrednost. Največji trg so ZDA, s 86,7 % deležem.
 

Tržna segmentacija v regiji za leto 2020 (v odstotkih)

ZDA 86,7 %
Brazilija 5,8 %
Mehika 2,9 %
Kanada 1,7 %
Ostale ameriške države 2,9 %
 

Glavni konkurenti na trgu so:

  • Sanofi SA
  • EMS SA
  • Braskem SA
  • FuturaGene Ltd.


Viri: Factiva, Marketline Industry profiles

Več informacij o globalnih trendih na področju biotehnologije