Napovedana visoka rast avstralskega trga legalne konoplje

četrtek, 13. januar 2022

Vrednost avstralskega trga legalne konoplje je bila leta 2020 ocenjena na 41,2 mio USD. Po napovedih analitikov naj bi trg v obdobju 2022-2028 rasel po 32,7 % povprečni letni stopnji in leta 2028 dosegel vrednost 375,7 mio USD.

Vse večja legalizacija konoplje v Avstraliji, naraščajoče število bolnikov, široka vladna podpora ter veliko število lokalnih in mednarodnih ponudnikov v državi so nekateri od glavnih dejavnikov, ki spodbujajo rast avstralskega trga konoplje. Dodatno rast trga spodbuja tudi porast proizvodnje medicinske marihuane zaradi vse večjega povpraševanja v farmacevtskem sektorju.

Pandemija COVID-19 je negativno vplivala na rast trga zaradi omejitev dobavne verige, ki so bile posledica uvedenih zapor po vsej državi.

Največji segment avstralskega trga legalne konoplje je segment izdelkov iz konoplje, ki generira tudi največji, 84,9 % delež prihodkov. Rast tega segmenta je posledica vse večje uporabe izdelkov na osnovi konoplje za različne medicinske in industrijske namene. Vse večja razširjenost epilepsije in motenj spanja pozitivno prispeva k rasti segmenta.

A analitiki napovedujejo, da bo v obdobju 2022-2028 segment marihuane najhitreje rastoči segment zaradi vse večje legalizacije konoplje za medicinsko uporabo in uporabo pri odraslih osebah ter vse večjega preusmerjanja potrošnikov k nakupu konoplje po zakonitih poteh.

Glede na končne uporabnike je trenutno v Avstraliji največji segment industrija, ki ima 83,2 % tržni delež. Rastoče povpraševanje po konopljinih vlaknih in olju v gradbeništvu, industriji hrane in pijače, osebni negi, avtomobilski in tekstilni industriji prispeva k rasti segmenta.
Po drugi strani pa naj bi bil segment medicine najhitreje rastoči segment v napovedanem obdobju zaradi ozaveščenosti o zdravstvenih koristih, ki jih ponujajo izdelki iz konoplje za različne zdravstvene težave, vključno z anksioznostjo, kronično bolečino, motnjami spanja in vnetji.

Največji ponudniki na trgu:
  • Auscann Group Holdings Ltd. 
  • Cann Group Limited 
  • Bod Australia 
  • Zelira Therapeutics 
  • Althea Company Pty Limited 
  • Thc Global Group Ltd. (Epsilon Healthcare) 
  • Mgc Pharmaceuticals Ltd. 
  • Ecofibre
  

 Viri: Factiva, Research and Markets
 
Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije