Napovedane delitve 3 velikih konglomeratov

torek, 16. november 2021

V zadnjem tednu so družbe Johnson & Johnson, Toshiba ter General Electric, napovedale svojo delitev, saj vlagatelji vidijo večjo vrednost v manjših, bolj racionaliziranih podjetjih.

Družba Johnson & Johnson je 12. novembra napovedala, da se bo v naslednjih 18 mesecih razdelila na 2 javni družbi in tako ločila poslovanje s farmacevtskimi in medicinskimi pripomočki od poslovanja s potrošnimi izdelki. Družba Johnson & Johnson se bo ukvarjala z bolj donosnim delom poslovanja, s farmacevtskimi izdelki in medicinskimi pripomočki, kar vključuje tudi proizvodnjo cepiv proti korona virusu. Ta del poslovanja je v zadnjem četrtletju ustvaril skoraj 13 mlrd USD prihodkov. Drugo podjetje bo osredotočeno na znane blagovne znamke potrošnih izdelkov, kot so Tylenol, Listerine in Band-Aid. Ta segment poslovanja je v zadnjem četrtletju ustvaril prihodke v višini približno 3,7 mlrd USD.

Vlagatelji so idejo o delitvi družbe dobro sprejeli, saj se je vrednost delnic 12. novembra povišala za 1,2 %, oziroma za 165,01 USD. Tržna vrednost družbe tako znaša 434,4 mlrd USD. Družba, ki ima 135 letno zgodovino, ima sedež v New Brunswicku, v zvezni državi New Jersey, v ZDA.Isti dan kot družba Johnson & Johnson, je namero o delitvi objavila tudi japonska družba Toshiba, ki se bo razdelila na 3 neodvisna podjetja in s tem končala večletne pozive delničarjev k radikalni prenovi po vrsti kriz, ki se je začela z računovodskim škandalom leta 2015. Eno podjetje se bo osredotočilo na energijo in infrastrukturo, drugo pa na elektroniko, vključno s svojo linijo prenosnikov, televizorjev in drugih potrošniških pripomočkov. Tretje podjetje, ki ohranja ime Toshiba, bo osredotočeno na pomnilniške čipe, niso pa izključene tudi nadaljnje delitve. Izvršni direktor družbe Toshiba, Satoshi Tsunakawa je dejal, da bo nova struktura omogočila bolj osredotočeno upravljanje in agilno odločanje, hkrati pa povečala izbiro delničarjev. Imena novih odcepljenih podjetij bodo objavljena pozneje, so sporočili iz družbe, načrt pa zahteva še odobritev delničarjev.

Družba General Electric (GE) je le nekaj dni prej, 9. novembra napovedala, da se bo razdelila na 3 podjetja, začenši z GE Healthcare v začetku leta 2023. Obnovljivi viri energije in energetske enote bodo v začetku leta 2024 postali novo energetsko podjetje, tretje podjetje pa se bo osredotočilo na letalstvo. Družba GE, ki se je trudila zmanjšati svoje poslovanje in poplačati visoke dolgove, je prav tako ugotovila, da lahko največjo vrednost sprosti tako, da se razdeli. Družba GE, ki je bila včasih največja družba na svetu, je zdaj vredna okoli 88 mlrd GBP, s čimer precej zaostaja za tehnološkimi velikani, kot so Tesla, Apple in Amazon.

Niz razpadov velikih družb je privedel do špekulacij, da bi lahko še več velikih konglomeratov sledilo isti strategiji. Med večje, ki so še ostali, spadata na primer ameriška družba Berkshire Hathaway in indijska Tata.

Viri: Factiva, The Washington Post, Daily Mail

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije in biotehnologije