Nemčija je največji trg kmetijskih strojev ter rudarske in gradbene opreme v Evropi

sreda, 11. marec 2020

Nemški trg kmetijskih strojev ter rudarske in gradbene opreme je v letu 2018 zrasel za 4 % in ustvaril skupne prihodke v višini 6,7 mlrd EUR. Rast trga je posledica močnega nemškega izvoza, kljub slabim naložbam Nemčije v lastno domačo infrastrukturo in zmanjšanega povpraševanja iz Kitajske.

Nemški trg kmetijskih strojev ter rudarske in gradbene opreme je z 18,6 % tržnim deležem največji v Evropi. Sledita mu Francija s 13,4 % in Združeno kraljestvo z 12,9 % tržnim deležem. Italija je četrti največji trg v Evropi s 7,2 % tržnim deležem.

45,4 % celotnega nemškega trga kmetijskih strojev ter rudarske in gradbene opreme predstavlja segment gradbene opreme, ki je v letu 2018 ustvaril prihodke v višini 3 mlrd EUR. Velik segment predstavlja tudi kmetijska oprema, ki ima 41,5 % tržni delež, saj je Nemčija eden največjih izvoznikov kmetijskih strojev na svetu. Segment rudarske opreme ima na trgu 13,1 % tržni delež.

Analitiki napovedujejo, da bo nemški trg kmetijskih strojev ter rudarske in gradbene opreme do leta 2023 rasel po 2,5 % povprečni letni stopnji in v letu 2023 dosegel vrednost 7,2 mlrd EUR. Kljub temu, da je Nemčija ena najvidnejših evropskih držav v predelovalni industriji, bo pomanjkanje naložb v infrastrukturo v državi povzročilo upočasnitev trenutne rasti. Nemčija ima od vseh velikih, razvitih držav, najnižjo stopnjo naložb v infrastrukturo.

Največji nemški proizvajalci kmetijskih strojev so podjetja John Deere, Claas in Andreas Stihl, med največje proizvajalce gradbene opreme spadajo Wacker Neuson, Herrenknecht in Komatsu, med največje proizvajalce rudarske opreme pa Eickhoff in Metso.
 
Vir: Factiva; MarketLine, Industry profiles

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav