Nemčija je največji trg kmetijskih strojev v Evropi

torek, 27. julij 2021
Država je tudi ena največjih izvoznic kmetijskih strojev na svetu, največja proizvajalka in 2. največja potrošnica kmetijske mehanizacije v Evropi.

Nemški kmetijski stroji so po vsem svetu znani zaradi vrhunskega, natančnega in inovativnega inženiringa. Nemčija je ena največjih destinacij za neposredne tuje naložbe v kmetijske, gradbene in rudarske stroje v Evropi.

Trg kmetijskih strojev se je zaradi omejitev Covid-19, zmanjšanega dohodka kmetov in motenj v dobavni verigi, v letu 2020 nekoliko zmanjšal, a analitiki napovedujejo, da bo trg kmetijskih strojev v državi v obdobju 2021-2026 rasel po 3,8 % povprečni letni stopnji. 

Povečana mehanizacija kmetij pospešuje rast trga


Nemčija, ki je znana po svojem inženirskem znanju, vključuje to znanje tudi v razvoj svojega kmetijskega sektorja. Z velikim tehnološkim napredkom v državi je Nemčija razvila tudi zelo dobro usposobljeno delovno silo za uporabo svojih najsodobnejših kmetijskih strojev, hkrati pa omogočila uporabo vrhunske tehnologije na kmetijskih zemljiščih. Površina, kjer pridelujejo primarne pridelke v državi, se je v zadnjih nekaj letih povečevala in naj bi se tudi vse do leta 2027 povečevala po približno 2 % povprečni letni stopnji. Po poročilu Statističnega oddelka Združenih narodov je bila Nemčija leta 2018 med 5. največjimi uvoznicami kmetijskih strojev iz ZDA. Nemški kmetje vsako leto prejemajo subvencije EU za naložbe v svoje kmetije. To jim omogoča vlaganje v sodobne stroje, ki so sicer dragi. Vsi ti dejavniki pospešujejo rast trga kmetijskih strojev v državi.

Na trgu prevladuje segment traktorjev

Traktorji so v zadnjih 5 letih vodilni segment nemškega trga kmetijskih strojev, tako po vrednosti, kot po obsegu. Takšen trend naj bi se nadaljeval tudi v napovedanem obdobju 2021-2027. Segment traktorjev je razdeljen na 5 pod-segmentov, in sicer z močjo manj kot 25 KM, 25-50 KM, 51-100HP, 100-175 KM in več kot 175 KM. Traktorji z visoko konjsko močjo predstavljajo sorazmerno večji tržni delež v primerjavi z majhnimi in srednje velikimi traktorji, predvsem zaradi njihovih cen in potreb na polju.
AGCO Corporation je vodilni konkurent na trgu traktorjev v Nemčiji, ki prodaja blagovne znamke, kot sta Massey Ferguson in Valtra Inc. 

Konkurenca na trgu
 
Na nemškem trgu kmetijskih strojev prevladuje nekaj večjih konkurentov, ki obvladujejo večji del trga, saj imajo pridelovalci raje imajo velike in uveljavljene blagovne znamke, ko gre za stroje za zagotavljanje kakovosti in poprodajne storitve. Lansiranje novih izdelkov, partnerstva in prevzemi pa so glavne strategije vodilnih družb na trgu. 

Največji konkurenti na trgu: 

  • Deere & Company
  • AGCO Corporation
  • CNH Industrial N.V.
  • KUBOTA Corporation
  • Mahindra and Mahindra 
 

Največji proizvajalci kmetijskih strojev v Nemčiji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2020)
Claas Kommanditgesellschaft auf Aktien mbH 4,167,89
AGCO GmbH 2,579,01
Bernard Krone Holding SE & Co.KG 1,959,74
Fricke Group GmbH & Co. KG 815,12
Claas Selbstfahrende Erntemaschinen GmbH 709,87
Kubota Baumaschinen Gesellschaft mit beschränkter Haftung 597,35
CNH Industrial Deutschland GmbH 533,33 

Viri: Factiva, Mordor Intelligence
 
Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav