Nemška kemična industrija zahteva nižje stroške električne energije

četrtek, 11. junij 2020

V nemški kemični industriji so zaradi zmanjšanja naročil v času krize korona virusa zelo zaskrbljeni glede prihodnosti številnih malih in srednje velikih podjetij, zato zahtevajo olajšave pri stroških električne energije.

V Združenju nemške kemične industrije (Verband der Chemischen Industrie -VCI) opozarjajo, da se je stanje v panogi s korona krizo še poslabšalo, medtem ko stroški ostajajo visoki. To pa bi lahko ogrozilo obstoj številnih podjetij. Kemičnim podjetjem v Nemčiji poslovanje upada, svetovni trg pa je več kot zasičen z izdelki iz Azije. Dodatno poslabšuje položaj še znatno povečanje uvoza. Ogroženi pa so tudi dobavitelji avtomobilski industriji, saj samo te dobavne verige predstavljajo pomemben del pri zmanjšanju naročil.

Po mnenju VCI bi bili nižji stroški energije lahko delna rešitev. To sicer ni povsem nova zahteva, ampak bi bila v tem času lahko zelo pomembna. Dajatve, s katerimi potrošniki v industriji in gospodinjstvih financirajo spodbujanje širitve obnovljivih virov energije, bi morali zmanjšati od leta 2021 naprej in jih nadomestiti tudi s subvencijami zveznega proračuna. S tem bi nadomeščali razliko med borznimi cenami električne energije in tarifami upravljavcev vetrnih ali sončnih elektrarn. Električna energija na veleprodajnem trgu je zaradi korona krize postala cenejša, hkrati pa so cene proizvajalcev še naprej zagotovljene, kar podjetjem povzroča velike stroške. Seveda je pomembna tudi razpoložljivost zadostne količine obnovljive energije, a ta bi morala biti na voljo po konkurenčnih pogojih. V VCI upajo, da bodo v vladi najkasneje do jeseni pripravili nadaljnje pobude in dopolnili sveženj gospodarskih spodbud. 

Veliko kemičnih podjetij se spopada z zaostrenimi konkurenčnimi razmerami, ki so postale še očitnejše v korona krizi. 70 % velikih in srednje velikih podjetij je poročalo o upadu naročil, od tega jih je 40 % utrpelo velike izgube. To bi zaradi visoke stopnje povezovanja z drugimi industrijami lahko imelo posledično velik vpliv na širše gospodarstvo. 40 % livarskih kemikalij se uporablja v proizvodnji motorjev, velik delež pa tudi pri proizvodnji vetrnih turbin. Farmacevtski sektor je šele pred kratkim začel z večjim zagonom proizvodnje zaradi povečanega povpraševanje po zdravilih. Mnogi so se želeli založiti z osnovnimi aktivnimi sestavinami, vendar osnovnih zdravil iz Kitajske in Indije ni bilo mogoče tako enostavno pridobiti.

V letu 2019 je vrednost nemške kemične industrije upadla za - 5 % na 193 mlrd EUR, kar je predvsem posledica manjšega izvoza in zmanjšanega domačega povpraševanja po kemičnih izdelkih. Kljub šibkim razmeram se je število delavcev v nemški kemični industriji v letu 2019 povečalo za 0,5 % na 464.800.

VCI zastopa gospodarsko-politične interese približno 1.700 kemičnih in farmacevtskih podjetij v Nemčiji. Sedež VCI je v Berlinu, predstavništvo pa imajo tudi v Bruslju. Združenje vključuje števila regionalna združenja.

VIR: Factiva, Die Welt

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije