Nemška podjetja načrtujejo uporabo zasebnih 5G omrežij

sreda, 08. april 2020

Proizvajalci avtomobilov, podjetja v kemični industriji in druga industrijska podjetja v Nemčiji, delajo prve korake k vzpostavljanju zasebnih 5G omrežij. BMW AG, Robert Bosch GmbH, Volkswagen AG, BASF SE in Deutsche Lufthansa AG so le ena izmed podjetij, ki so v zadnjih mesecih zaprosila za vzpostavitev zasebnih 5G omrežij, potem ko je nemški regulatorni organ lani novembra začel prodajati licence za 5G spekter. Do zdaj je licence kupilo že 33 podjetij, ki so zanje plačala med približno 1.000 in 1 mio EUR, odvisno od pasovne širine in velikosti zajetega območja.

Zasebna 5G omrežja so še posebej uporabna za industrijske aplikacije, kot so operacijski roboti in avtonomna vozila znotraj tovarn, ki potrebujejo hitre in zanesljive povezave. V podjetjih zatrjujejo, da bodo zasebna omrežja pomagala okrepiti kibernetsko varnost, saj bodo lahko omrežja konfigurirali tako, da bodo ustrezala njihovim potrebam. Lahko bodo uporabljali po meri prilagojene varnostne funkcije, kot je na primer šifriranje in se izognili deljenju pasovne širine z drugimi podjetji. Podjetja lahko zaščitijo dragocene informacije tako, da ohranijo nadzor nad operativnimi podatki in odločijo, ali bodo shranjevala podatke v svojih podatkovnih centrih ali v oblaku.

Nemška proizvodna podjetja lahko brez telekomunikacijskega operaterja uporabljajo omrežje 5G in lahko sami izberejo dobavitelje, ki dobavljajo opremo. Združeno kraljestvo je lani začelo podoben postopek prodaje licenc podjetjem za 5G omrežja, medtem ko ZDA industrijskim podjetjem ne omogočajo nakupa licenc.

BMW je kupil licenco za zasebno 5G omrežje na eni od svojih lokacij na Bavarskem. Nemško podjetje za telekomunikacijsko programsko opremo M3connect GmbH, bo zanj vzpostavilo omrežje in v laboratoriju testiralo različne dobaviteljeve opreme.

Lufthansa Technik AG je februarja ustanovila zasebno 5G omrežje, ki ga upravlja Vodafone Group PLC, z opremo Nokia Oyj. Zasebno omrežje povečuje varnost in zagotavlja več možnosti konfiguracije, kar podjetju omogoča prilagajanje pasovne širine za nalaganje in prenos podatkov za določene projekte.

Kemično podjetje BASF razpravlja o načrtih za izgradnjo svojega lokalnega 5G omrežja in izbira operaterja omrežja in dobavitelja opreme. Zasebno omrežje bodo uporabili za proizvodne zmogljivosti in logistiko podjetja BASF.

Volkswagen je kupil licenco za zasebno 5G omrežje, ker meni, da zasebno omrežje zagotavlja prenose brez motenj. Volkswagen želi uporabiti 5G omrežje za industrijske operacije, kot je upravljanje 5000 robotov, povezanih z internetom, v svojem obratu v Wolfsburgu v Nemčiji. V prihodnosti bo proizvajalec avtomobilov potreboval 5G za usklajevanje robotov in avtomobilov brez voznikov na proizvodnih mestih ter za prenos podatkov v realnem času.
 
Vir: Factiva, The Wall Street Journal 

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT