Nemška stroja HS2 Cecilia in Florence bosta izkopala 10-kilometrski železniški predor med Londonom in Birminghamom.

četrtek, 13. avgust 2020
High Speed ??Two Ltd (HS2), podjetje, ki gradi novo britansko železnico za visoke hitrosti, je predstavilo dva ogromna stroja, ki bosta v Chilternsu kot del prve faze hitre železnice med Londonom in Birminghamom, izkopala 10 km odseka predora, 80 metrov pod zemljo. Ta dva ogromna, 2.000 tonska stroja so izdelali v podjetju Herrenknecht, v majhnem mestu Schwanau na jugo-zahodu Nemčije.
 
Nemška stroja sta dobila imeni Cecilia in Florence. Imeni sta bili določeni na podlagi javnega glasovanja iz ožjega seznama predlogov lokalnih šolarjev. Prvi stroj Cecilia je dobil ime po znanstvenici Ceciliji Payne-Gaposchkin iz Buckinghamshira, medtem ko je stroj Florence dobil ime po ustanoviteljici sodobne zdravstvene nege, Florence Nightingale, ki je v tem okrožju preživela več let.

Ta dva impresivna stroja za vrtanje predorov bosta pomagala pri izvedbi prve faze izgradnje hitre železnice med Londonom in West Midlandsom v Združenem kraljestvu. Oba stroja bo upravljalo podjetje Align JV, ki je pogodbeni partner HS2 in hkrati skupno podjetje med infrastrukturnimi podjetji Bouygues Travaux Publics, Sir Robert McAlpine in VolkerFitzpatrick.

Stroja bodo še letos transportirali po delih in sicer do glavne postaje izvajalskega podjetja Align JV, blizu avtoceste M25 v Hertfordshiru.
 
Stroj Florence bo pričel z delom v začetku leta 2021, stroj Cecilia pa bo približno en mesec pozneje začel z delom na drugi polovici dvoreznega predora.

Vsak stroj je dolg 170 metrov in tehta 2.000 ton. Predvidoma bosta stroja vrtala tri leta skoraj neprekinjeno, da bosta izkopala predora, katerih premer je 9,1 m. Stroja bosta predora tudi betonirala z betonom. Izkopani material bodo pomešali z vodo in ga nato prenesli nazaj na glavno mesto, kjer ga bodo obdelali in uporabili.Viri: Factiva, Trinity Mirror

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav