Nemški Senvion se širi na srbskem trgu obnovljivih virov energije

sreda, 16. maj 2018

Senvion, vodilni globalni proizvajalec vetrnih turbin, je konec aprila 2018 postavil že štirinajsto od načrtovanih 21 Senvion MM 100 vetrnih turbin v srbskem vetrnem parku Alibunar. 

Vseh 21 turbin naj bi bilo po načrtih postavljenih do septembra 2018. Vetrni park bo imel skupno kapaciteto 42 MW in bo eden največjih v Srbiji. Energija, ki jo bo proizvajal ta vetrni park, bo zadostovala za pokritje letnih energetskih potreb za približno 27.600 gospodinjstev.

Podjetje Senvion je vstopilo na srbski trg obnovljivih virov energije leta 2017, ko je postavilo vetrni park Malibunar. Vetrna parka Malibunar in Alibunar, ki ju je razvilo belgijsko podjetje Elicio NV, se nahajata približno 60 km severno od Beograda. Senvion bo v obdobju 15 let zagotavljal popolno vzdrževanje obeh vetrnih parkov. Pred kratkim je Senvion v bližini vetrnih elektrarn odprl tudi svoj storitveni center v kraju Banatski Karlovac v Vojvodini.

Carlo Schiapparelli, direktor podjetja Senvion za Italijo in Balkan je v izjavi za javnost dejal, da je vetrni park Alibunar že drugi skupni projekt s podjetjem Elicio NV v Srbiji. Vetrna parka Malibunar in Alibunar sta po njegovih besedah dokaz, kako učinkovito lahko Senvion spremlja svoje stranke v Srbiji in na balkanskem območju.

Podjetje Senvion se je tudi predstavilo na sejmu Renexpo Water & Energy, ki je potekal od 24. do 26. aprila 2018 v Beogradu.

Senvion je vodilni svetovni proizvajalec vetrnih turbin na morju in na kopnem. Razvija, proizvaja in trži vetrne turbine z močjo od 2 MW do 6,15 MW in premerom rotorjev od 82 do 152 m. Podjetje svojim strankam ponuja rešitve za specifične projekte, servisiranje, vzdrževanje, transport, montažo ter načrtovanje in gradnjo temeljev. Večina sistemov Senvion je zasnovanih v glavnih tehnoloških centrih v mestih Osterronfeld in Bangalore ter proizvedenih v nemških in portugalskih tovarnah Bremerhaven, Vagos in Oliveira de Frades, v ory-Warszowice na Poljskem in v mestu Baramati v Indiji. Podjetje ima približno 4.500 zaposlenih in je postavilo že preko 7.500 vetrnih turbin po vsem svetu. Sedež družbe je v Hamburgu, svoje hčerinske družbe, distributerje in predstavnike pa ima na številnih trgih, kot so Francija, Belgija, Nizozemska, Združeno kraljestvo, Italija, Romunija, Portugalska, Švedska, Poljska, ZDA, Kitajska, Avstralija, Japonska, Indija, Čile in Kanada.

Podjetje Elicio NV je belgijski proizvajalec OVE, ki deluje na mednarodni ravni. Elicio aktivno deluje na vseh področjih obnovljivih virov energije, od razvoja, inženiringa, gradnj,e do vodenja lastnih projektov. Osredotoča se na projekte, ki prispevajo k trajnostnemu svetu in bolj odgovorni družbi. Elicio ima številne reference na področju uresničevanja in izkoriščanja projektov biomase, biogoriv, industrijskih sončnih projektov in majhnih hidroelektrarn.

Vir: Electronic News Publishing

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije