Nemško biotehnološko podjetje CureVac bo od EIB prejelo posojilo v višini 75 mio EUR za razvoj cepiv in širitev proizvodnje

četrtek, 09. julij 2020

Nemško biotehnološko podjetje CureVac bo od Evropske investicijske banke (EIB) dobilo posojilo v višini 75 mio EUR za razvoj cepiv in razširitev proizvodnje podjetja. CureVac, ki ima sedež v Tubingenu, trenutno izvaja prvo klinično preskušanje cepiva proti COVID-19 v Nemčiji. Junija je podjetje postalo drugo biotehnološko podjetje (po BioNTech), ki je v Nemčiji dobilo dovoljenje za klinična preskušanja cepiva proti korona virusu.

Posojilo EIB bo podjetju CureVac pomagalo tudi dokončati novi obrat za proizvodnjo ribonukleinske kisline (mRNA) v Tübingenu. Transakcija se financira v okviru raziskovalnega in inovacijskega programa Evropske unije, Sklada za financiranje nalezljivih bolezni (IDFF) v programu Horizon 2020.

Sredi junija je nemško ministrstvo za ekonomske zadeve in energetiko sporočilo, da bo vlada vložila 300 mio EUR v podjetje CureVac za podporo njegovemu razvoju in projektom. »Tehnologija CureVac lahko razvije nova cepiva in terapevtske načine, ki so dostopni mnogim ljudem in so na voljo na trgu,« je ob napovedi naložbe dejal nemški minister za ekonomske zadeve in energetiko Peter Altmaier.

EIB je prek Sklada za financiranje nalezljivih bolezni IDFF podprla že 13 podjetij v skupnem znesku 316 mio EUR za razvoj zdravil, cepiv in diagnostiko proti različnim nalezljivim boleznim, predvsem proti korona virusu.

Podjetje CureVac je biotehnološko podjetje, ki razvija zdravila, ki temeljijo na mRNA kot nosilcu podatkov, ki spodbudi človeško telo, da proizvaja lastne beljakovine, ki se lahko borijo proti širokemu spektru bolezni. Ima 20 letne izkušnje in strokovno znanje v razvoju in optimizaciji te vsestranske molekule za medicinske namene. Podjetje uporablja to tehnologijo za razvoj zdravil proti raku, terapij s protitelesi, zdravljenja redkih bolezni in razvoj profilaktičnih cepiv. Sedež podjetja CureVac je v Tübingenu, v Nemčiji. V letu 2019 je podjetje CureVac AG s 400 zaposlenimi ustvarilo 20 mio EUR prihodkov.

Viri: Factiva, Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju biotehnologije