Nestlé v Evropi lansira čokolado, sladkano s kakavovo kašo

torek, 23. marec 2021

Švicarska živilska družba Nestlé je pod blagovno znamko Les Recettes de L’Atelier lansirala čokolado Incoa, izdelano iz kakavove kaše. 
Incoa je ploščica temne čokolade, ki vsebuje 70 % čokolade in je sladkana zgolj s kakavovo kašo. Sprva so jo lansirali v Franciji in na Nizozemskem, sledili pa bodo še drugi evropski trgi. Nova čokolada je v celoti izdelana iz sadeža kakavovca in ne vsebuje rafiniranega sladkorja.


 
V družbi Nestlé so ponosni, da lahko razvijajo in izdelujejo čokolado brez dodanega sladkorja. Ta inovacija družbi omogoča, da ponudi temno čokolado odličnega okusa, hkrati pa v svojo vrednostno verigo vključi tudi kmetijstvo, kar je ključna prednostna naloga trajnostnega programa družbe.
 
Nestlé pridobiva kakavova zrna s plantaž v Zahodni Afriki, ki imajo ustrezne certifikate s strani Rainforest Alliance, kakavovo kašo pa pridobiva v Braziliji. 
 
Potrošniki na trgu vse pogosteje povprašujejo po trajnostnih izdelkih. Uporaba kakavove kaše, ki se običajno zavrže, poleg zmanjševanja sladkorja v izdelku, zmanjšuje tudi količino živilskih odpadkov, hkrati pa povečuje dohodek pridelovalcev kakava.
 
Tudi družbi Lindt & Spruengli in nemški Ritter Sport sta prav tako lansirali omejene serije čokolade, sladkane s kakavovo kašo in jo tudi hitro razprodali. Obe družbi nameravata takšne izdelke prodajati tudi v večjem obsegu, ko bo na voljo dovolj surovin oziroma sadežev kakavovca. Kakavovo kašo je v svojih izdelkih uporabil tudi švicarski proizvajalec čokolade Felchlin. Združenje Upcycled Food Association je ugotovilo, da bi s prodajo sadežev kakavovca lahko zmanjšali emisije toplogrednih plinov za več kot 20 mio ton na leto.
 
Kakavova kaša pa ni poceni – čokoladne ploščice Incoa na Nizozemskem stanejo približno 50 % več kot druge temne čokolade.
 
Družba Nestlé se zavzema tudi za zaščito rejnih živali, zato v vseh svojih živilskih izdelkih v Evropi uporablja le jajca iz hlevske, talne ali proste reje, ne pa tudi jajc kokoši v kletkah. Družba sodeluje z organizacijo za zaščito rejnih živali Compassion in World Farming in večjimi živilskimi podjetji, ki pozivajo oblikovalce politik EU, naj postopoma opustijo uporabo kletk v reji živali, začenši s kokošmi nesnicami.
 
Družbo Nestlé SA je leta 1866 ustanovil Henri Nestlé, sedež pa ima v mestu Vevey v Švici. Družba je v letu 2020 ustvarila prihodke v višini 84.343 mio CHF (približno 76,4 mlrd EUR), zaposluje pa približno 273.000 delavcev.


 Viri: Factiva, National Post, MarketLine
 
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije