Nestlé v Evropi lansira čokolado, sladkano s kakavovo kašo
Švicarska živilska družba Nestlé je pod blagovno znamko Les Recettes de L’Atelier lansirala čokolado Incoa, izdelano iz kakavove kaše.
Incoa je ploščica temne čokolade, ki vsebuje 70 % čokolade in je sladkana zgolj s kakavovo kašo. Sprva so jo lansirali v Franciji in na Nizozemskem, sledili pa bodo še drugi evropski trgi. Nova čokolada je v celoti izdelana iz sadeža kakavovca in ne vsebuje rafiniranega sladkorja.

V družbi Nestlé so ponosni, da lahko razvijajo in izdelujejo čokolado brez dodanega sladkorja. Ta inovacija družbi omogoča, da ponudi temno čokolado odličnega okusa, hkrati pa v svojo vrednostno verigo vključi tudi kmetijstvo, kar je ključna prednostna naloga trajnostnega programa družbe.
Nestlé pridobiva kakavova zrna s plantaž v Zahodni Afriki, ki imajo ustrezne certifikate s strani Rainforest Alliance, kakavovo kašo pa pridobiva v Braziliji.

Potrošniki na trgu vse pogosteje povprašujejo po trajnostnih izdelkih. Uporaba kakavove kaše, ki se običajno zavrže, poleg zmanjševanja sladkorja v izdelku, zmanjšuje tudi količino živilskih odpadkov, hkrati pa povečuje dohodek pridelovalcev kakava.
Tudi družbi Lindt & Spruengli in nemški Ritter Sport sta prav tako lansirali omejene serije čokolade, sladkane s kakavovo kašo in jo tudi hitro razprodali. Obe družbi nameravata takšne izdelke prodajati tudi v večjem obsegu, ko bo na voljo dovolj surovin oziroma sadežev kakavovca. Kakavovo kašo je v svojih izdelkih uporabil tudi švicarski proizvajalec čokolade Felchlin. Združenje Upcycled Food Association je ugotovilo, da bi s prodajo sadežev kakavovca lahko zmanjšali emisije toplogrednih plinov za več kot 20 mio ton na leto.
Kakavova kaša pa ni poceni – čokoladne ploščice Incoa na Nizozemskem stanejo približno 50 % več kot druge temne čokolade.
Družba Nestlé se zavzema tudi za zaščito rejnih živali, zato v vseh svojih živilskih izdelkih v Evropi uporablja le jajca iz hlevske, talne ali proste reje, ne pa tudi jajc kokoši v kletkah. Družba sodeluje z organizacijo za zaščito rejnih živali Compassion in World Farming in večjimi živilskimi podjetji, ki pozivajo oblikovalce politik EU, naj postopoma opustijo uporabo kletk v reji živali, začenši s kokošmi nesnicami.
Družbo Nestlé SA je leta 1866 ustanovil Henri Nestlé, sedež pa ima v mestu Vevey v Švici. Družba je v letu 2020 ustvarila prihodke v višini 84.343 mio CHF (približno 76,4 mlrd EUR), zaposluje pa približno 273.000 delavcev.
Viri: Factiva, National Post, MarketLine
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije
Tudi družbi Lindt & Spruengli in nemški Ritter Sport sta prav tako lansirali omejene serije čokolade, sladkane s kakavovo kašo in jo tudi hitro razprodali. Obe družbi nameravata takšne izdelke prodajati tudi v večjem obsegu, ko bo na voljo dovolj surovin oziroma sadežev kakavovca. Kakavovo kašo je v svojih izdelkih uporabil tudi švicarski proizvajalec čokolade Felchlin. Združenje Upcycled Food Association je ugotovilo, da bi s prodajo sadežev kakavovca lahko zmanjšali emisije toplogrednih plinov za več kot 20 mio ton na leto.
Kakavova kaša pa ni poceni – čokoladne ploščice Incoa na Nizozemskem stanejo približno 50 % več kot druge temne čokolade.
Družba Nestlé se zavzema tudi za zaščito rejnih živali, zato v vseh svojih živilskih izdelkih v Evropi uporablja le jajca iz hlevske, talne ali proste reje, ne pa tudi jajc kokoši v kletkah. Družba sodeluje z organizacijo za zaščito rejnih živali Compassion in World Farming in večjimi živilskimi podjetji, ki pozivajo oblikovalce politik EU, naj postopoma opustijo uporabo kletk v reji živali, začenši s kokošmi nesnicami.
Družbo Nestlé SA je leta 1866 ustanovil Henri Nestlé, sedež pa ima v mestu Vevey v Švici. Družba je v letu 2020 ustvarila prihodke v višini 84.343 mio CHF (približno 76,4 mlrd EUR), zaposluje pa približno 273.000 delavcev.
Viri: Factiva, National Post, MarketLine
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije