Nokia pomaga družbi Vivacom Bulgaria pri uvajanju optičnega omrežja naslednje generacije

četrtek, 15. oktober 2020

Družbi Nokia in Vivacom Bulgaria sta v začetku oktobra 2020 podpisali večletno pogodbo o razširitvi omrežja GPON v Bolgariji in uvedbi tehnologije XGS-PON na strateških lokacijah. Tehnologijo XGS-PON bodo namestili v več kot 1,5 mio gospodinjstev v nekaterih večjih mestih države. Nokiina rešitev omogoča Vivacomu, da učinkovito razvije svoje optično omrežje in postane prvi ponudnik širokopasovnih storitev 10Gbps v Bolgariji.

XGS-PON je tehnologija za prenos podatkov preko optičnega kabla in bo omogočila Vivacomu, da gospodinjstvom in poslovnim uporabnikom ponudi simetrične širokopasovne storitve 10 Gbps, ki omogočajo 10-krat večjo hitrost, kot jo ponujajo trenutne mrežne povezave.

Vivacom je vodilni ponudnik optičnega dostopa v Bolgariji in si prizadeva za pospeševanje širokopasovne pokritosti po vsej državi. Kot del te strategije, Vivacom razširja omrežje GPON na nova področja, nadomešča aktivno infrastrukturo Ethernet s PON, nekatere uporabnike pa nadgrajuje z XGS-PON. Za edinega dobavitelja omrežne opreme je Vivacom izbral družbo Nokia. Sporazum predstavlja pomemben mejnik v obstoječih dolgoročnih odnosih med obema družbama.

Visoko zmogljive simetrične širokopasovne storitve 10 Gbps bodo ustvarile nove poslovne priložnosti in pomagale Vivacomu, da se pripravi na 5G. Uvedba temelji na rešitvi Nokia Lightspan serije FX, ki z nadgradnjo programske opreme omogoča enostaven razvoj od trenutnih tradicionalnih rešitev do virtualiziranega nadzora in upravljanja dostopnega omrežja (SDN - Software Defined Networking).

Atanas Dobrev, izvršni direktor Vivacoma, je ob podpisu pogodbe dejal: »Vivacom spada v sam vrh evropskih mobilnih operaterjev, ki ponujajo visoko hitrost mobilnega omrežja, kar nam je zasluženo prineslo nagrado Ookla Q1/Q2 2020 za najhitrejše evropsko mobilno omrežje. Podpis pogodbe predstavlja pomemben korak za zagotovitev najhitrejšega optičnega širokopasovnega dostopa v Bolgariji. Družbi Nokia zaupamo, da bo zgradila najboljšo infrastrukturo XGS-PON v svojem razredu, s čimer se bomo usmerili v zagotavljanje 10 Gbps širokopasovnih storitev, kar ustvarja različne in privlačnejše svežnje storitev. Poleg tega visoko zmogljiva optična omrežja dopolnjujejo naše mobilno omrežje in krepijo naš položaj v prihajajočem svetu 5G.«

V družbi Nokia pa so poudarili, da družbi Vivacom ponujajo rešitve, ki ji bodo pomagale pri nemotenem razvoju omrežij z izkoriščanjem obstoječih sredstev in zagotavljanjem naprednih zmogljivosti za prihodnjo rast. Trenutno ima Nokia 34 XGS-PON in 300 GPON postavitev po vsem svetu.


 
Julija 2020 je družbo Vivacom Bulgarija kupila družba United Group, ki deluje v osmih državah balkanske regije. Dogovor o prodaji je bil podpisan novembra 2019, tržna vrednost podjetja pa je bila ocenjena med 1,2 mlrd EUR in 1,3 mlrd EUR. Evropska komisija je prevzem odobrila aprila 2020. 

Viri: Factiva, Electronic News Publishing

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT