Norveško-nemški dogovor o sodelovanju pri zajemanju in shranjevanju ogljika

sreda, 31. avgust 2022

Norveški energetski velikan Equinor in nemški Wintershall Dea sta sklenila dogovor, da bosta nadaljevala z razvojem obsežne in varne vrednostne verige zajemanja in shranjevanja ogljika (Carbon Capture and Storage - CCS), ki povezuje onesnaževalce CO2 v celinski Evropi z lokacijami za shranjevanje na morju v norveškem epikontinentalnem pasu. 

Ambicija norveško-nemškega projekta 'NOR-GE' je prispevati k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v Evropi. Gre tudi za odziv na evropsko povpraševanje po obsežni dekarbonizaciji ogljično intenzivnih industrij, ki potrebujejo varno in obsežno podzemno shranjevanje CO2. Partnerstvo bo hkrati povezalo Nemčijo, ki proizvaja največ izpustov CO2 v EU, in Norveško, ki ima največji evropski potencial za shranjevanje slednjega.
 

900 kilometrski cevovod bo povezal zbirni center za CO2 v severni Nemčiji s skladišči na Norveškem

Podjetji želita zgraditi 900 kilometrov dolg cevovod z odprtim dostopom, ki bo še pred letom 2032 povezal zbirni center za CO2 v severni Nemčiji s skladišči na Norveškem. Zmogljivost cevovoda naj bi znašala 20–40 milijonov ton CO2 na leto, kar ustreza približno 20 odstotkom vseh industrijskih izpustov v Nemčiji na letni ravni. 

Izvršni direktor in predsednik Equinorja Anders Opedal je v izjavi za javnost poudaril, da gre za močno energetsko partnerstvo, ki podpira potrebo evropskih industrij po razogljičenju. Energetski družbi bosta združili znanje in izkušnje za sodelovanje z vladami in partnerji pri oblikovanju regulativnega okvira, ki bo omogočil doseči cilj ogljične nevtralnosti. Izvršni direktor Wintershall Dea Mario Mehren je omenjeni dogovor ocenil kot tesno sodelovanje, ki odpira novo poglavje nemško-norveškega partnerstva. 

Več o načrtih sodelovanja je mogoče prebrati na spletnih straneh obeh energetskih družb, Equinor in Wintershall Dea.
 

Skica poteka bodočega cevovoda ter predvidene lokacije za shranjevanje CO2: Equinor in Wintershall Dea


Foto: Wintershall Dea

Pripravila:

Milena Stefanović Kajzer
Veleposlaništvo Republike Slovenije Kopenhagen
 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Priložnosti na norveškem trgu