Norwegian Air je zaradi posledic pandemije Covid-19 tik pred stečajem

torek, 24. november 2020

Norwegian Air, eden največjih evropskih prevoznikov v segmentu nizkocenovnih čezatlantskih letov, je na Irskem v skladu z irskimi pravili o stečajnem postopku vložil prošnjo za zaščito pred upniki.

To je zadnja in ena največjih letalskih družb, ki je zaščito pred upniki poiskala zaradi gospodarske krize, ki jo je povzročila pandemija korona virusa. Delnice družbe so se letos znižale za skoraj 99 %.

Letalska družba Norwegian Air je bila ustanovljena v devetdesetih letih v mestu Lysaker na Norveškem. Iz majhne regionalne flote se je kmalu razvila v največjo letalsko družbo v Skandinaviji in enega največjih nizkocenovnih letalskih prevoznikov v Evropi. Bila je ena prvih letalskih družb, ki je uporabila nizkocenovni model za potovanja na dolge razdalje, ki so letele na več kot 12 lokacij v ZDA, med drugim v New York, Chicago, Los Angeles, Boston, Miami in Austin.

Širitev letalske družbe in posledično dolžniško breme je sovpadlo še s pandemijo korona virusa, ki je skoraj popolnoma ustavila svetovna potovanja.

Marca 2020 je norveška vlada napovedala, da bo družba Norwegian Air prejela polovico paketa pomoči, namenjenega letalskim prevoznikom, v višini 6 mlrd NRK ali 600 mio EUR, z namenom, da družba okrepi bilanco stanja. Družba je maja za zagotovitev državne pomoči zaključila obsežno zamenjavo lastniškega kapitala v višini 12,7 mlrd NRK. Avgusta je družba izjavila, da bi za preživetje v naslednjih 18 mesecih potrebovala še dodatno državno pomoč, a je norveška vlada 9. novembra potrdila, da letalski družbi ne bo več finančno pomagala.

18. 11. 2020 je družba Norwegian Air na Irskem, kjer ima registrirane nekaj svoje flote, vložila prošnjo za zaščito pred stečajem. Družba ima na Irskem registriranih 24 letal Boeing 737-800, celotna flota pa obsega 128 letal. Gre za obliko zaščite pri prestrukturiranju podjetja, ki lahko traja do pet mesecev. Podjetju omogoča, da si zagotovi nov kapital in izvede pravno zavezujoč sistem poravnave dolgov. Družba Norwegian Air je po ocenah dolžna več kot 5,6 mlrd EUR.

Letalski prevoznik bo še naprej upravljal omejeno omrežje linij in poskušal ohraniti kar največ delovnih mest. Družba je dokaj optimistična in je prepričana, da bo postala močnejša in vitkejša letalska družba, ki bo v letu 2021, ko se bo pandemija umirila, pripravljena zadovoljiti obnovljeno povpraševanje po letalskih prevoznikih.

Norwegian Air je po Ryanairu in easyJetu postala tretja največja evropska nizkocenovna letalska družba. Leta 2018 je zavrnila ponudbo matične družbe British Airways IAG v višini 1,1 mlrd EUR. Od takrat naprej je družba v težavah. Leta 2019, že pred pandemijo korona virusa, je družba beležila izgubo v višini 1,6 mlrd NRK ali 150 mio EUR, kar predstavlja izgubo v višini 4,1 EUR na vsakega od 36 mio potnikov. V preteklem letu je družba prepeljala le 11 mio potnikov, oktobra 2020 pa le povprečno 1.000 potnikov na dan, kar je 10 % v primerjavi z enakim obdobjem 2019. Prihodki so se v tem obdobju znižali za 97 %.
 
Če bi prišlo do stečaja te letalske družbe, bi bila to ena največjih žrtev korona krize med evropskimi letalskimi družbami, ki bi povzročila izgubo več tisoč delovnih mest v Združenem kraljestvu in drugod.Viri: Factiva, Barrons, Dow Jones, The Independent

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike