Nov medijski zakon za pretočne vsebine v Kanadi

četrtek, 04. maj 2023
 
 
Kanada je sprejela predlog zakona, s katerim naj bi platforme za pretakanje, kot so Netflix, Prime Video in Disney Plus, promovirale kanadsko filmsko, televizijsko in glasbeno produkcijo. Predlog zakona je nastajal skoraj 18 mesecev in prvič po 32 letih posodablja zakon o radiodifuziji. 
 
Pretočne platforme morajo zdaj promovirati kanadsko televizijo in film poleg tradicionalnih izdajateljev televizijskega programa ter finančno prispevati k njihovi produkciji. Spotify in YouTube bosta morala prav tako promovirati kanadsko vsebino. Medtem ko je predlog zakona naletel na ostro nasprotovanje konservativcev, ki jih skrbi, da bi lahko reguliral ljudi, ki objavljajo amaterske videoposnetke na YouTubu, so ga filmska in TV industrija ter glasbeni založniki toplo pozdravili.


 
Sprejetje zakona so pozdravili kot zgodovinski trenutek, zlasti tisti v filmski, televizijski in glasbeni industriji. Jérôme Payette, izvršni direktor združenja profesionalnih glasbenih založnikov s sedežem v Quebecu, ga je pozdravil kot korak k okolju, v katerem lahko kanadska glasba uspeva. Predsednik združenja ADISQ (Association québécoise de l'industrie du disque, du spectacle et de la vidéo), Jean-François Renaud, je prav tako pohvalil predlog zakona in dejal, da je to odličen dan za glasbeno industrijo, saj bo pomagal promovirati skladbe v francoskem jeziku na pretočnih platformah. Filmski producent in režiser Jack Blum, izvršni direktor REEL Canada, neprofitne organizacije, namenjene predstavitvi kanadskih filmov v šolah, je dejal, da je nova zakonodaja »velik korak naprej, ki končno usklajuje zakon o radiodifuziji z realnim stanjem v 21. stoletju." Predlog zakona naj bi vodil do več kanadskih vsebin dostopnih za Kanadčane.
 
Predlog zakona je bil sprejet po obsežnem pregledu v senatu, pri čemer je skoraj 140 prič nastopilo pred senatnim odborom na 31 javnih srečanjih. Medtem ko je predlog naletel na nasprotovanje nekaterih konservativnih senatorjev, je bil predlog sprejet v zakon, generalna guvernerka Mary Simon pa je v četrtek zvečer po končnem glasovanju v senatu zakonu podelila privolitev krone.
 
Predlog zakona je povzročil tudi pomisleke med nekaterimi digitalnimi ustvarjalci, ki živijo od objavljanja vsebin na YouTubu, da bodo regulirani. Tiskovna predstavnica YouTuba Zaitoon Murji je dejala, da je platforma "razočarana, ker so bili pomisleki tisočih kanadskih digitalnih ustvarjalcev in kanadskih uporabnikov na koncu prezrti." Novi zakon je prav tako kritiziral Scott Benzie, izvršni direktor združenja Digital First, ki zastopa ustvarjalce videoposnetkov na platformi YouTube.


 
Kljub tem pomislekom je sprejetje zakona pozdravilo združenje kanadskih medijskih producentov. Reynolds Mastin, predsednik združenja, je izjavil, da je bila zakonodaja "leta v nastajanju" in "vsebuje veliko pozitivnih elementov, ki jim lahko ploskamo." Vendar pa je tudi opozoril, da bi predlog zakona lahko imel nenamerno posledico, da bi tuje ustvarjalce pretočnih vsebin obravnavali po nižjih standardih kot kanadske ustvarjalce televizijskih programov, kar bi jim omogočilo, da angažirajo manj Kanadčanov pri produkciji programov za kanadsko občinstvo. Ministra za dediščino je pozval, naj izda usmeritev politike, ki bo izenačila konkurenčne pogoje med kanadskimi izdajatelji televizijskega programa in tujimi platformami.
 
Minister za dediščino Pablo Rodriguez naj bi v naslednjem mesecu izdal politično usmeritev kanadski komisiji za radio-televizijo in telekomunikacije, ki bo določila prednostne naloge vlade. Pričakuje se, da bo navodilo pojasnilo, da dejanje ne bo zajelo vsebine družbenih medijev. Režija naj bi posodobila tudi uradno definicijo kanadskega filma ali TV programa.
 
Skratka, sprejetje kanadskega zakona o spletnih pretočnih vsebinah naj bi omogočilo, da platforme za pretakanje naredijo več za promocijo kanadskega filma in televizije, čeprav so bili digitalni ustvarjalci, ki živijo od objavljanja vsebin na portalu YouTube, zaskrbljeni.
 
 
Povzeto po: The Globe and Mail  
 
Uredil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com
 
 

Preberite tudi: