Nova trženjska strategija španskega turizma

sreda, 26. september 2018

Španija je julija 2018 zabeležila največji padec števila mednarodnih turistov v zadnjih osmih letih. Julija 2018 je Španijo obiskalo 10 mio turistov, kar je 4,9 % manj kot v istem obdobju 2017. V zadnjih osmih letih so v Španiji zabeležili precejšnje padce prihodov z vodilnih trgov, kot so Združeno kraljestvo, Francija in Nemčija. Španska ministrica za industrijo, trgovino in turizem Reyes Maroto je v izjavi za javnost povedala, da država razvija alternativni poslovni model, kjer bo imela kakovost prednost pred količino. Upad števila turistov ni bil posledično tako velik tudi v skupnih prihodkih turističnega sektorja. Ti so utrpeli samo 0,9 % upad, saj so se izdatki na turista povečali za povprečno 4,2 % in kar za 7 % pri turistih iz Združenega kraljestva.

Državna turistična agencija TurEspaña je predstavila novo trženjsko strategijo za obdobje 2018-2020. Strategija se osredotoča predvsem na razvoj "mednarodnega turizma kakovosti". Ta vključuje turiste, ki večkrat potujejo za krajši čas in si privoščijo kulturne dejavnosti, gastronomijo ali različne izobraževalne delavnice in tečaje. Ti potencialni obiskovalci, od katerih jih je samo v Združenem kraljestvu 6,2 mio, so po mnenju agencije občutljivi na okoljske teme, uživajo v lokalnih izdelkih in spoštujejo lokalno okolje. Vizija trženja, ki izraža tudi zaskrbljenost zaradi vpliva Brexita na turizem iz Združenega kraljestva, je cilj prenove "zaznavanja španske turistične blagovne znamke" na višjih socialno-ekonomskih ravneh. Tako se španski turizem počasi oddaljuje od poceni turističnih paketov na obali.

Na nekaterih področjih, kot so Balearski otoki in Barcelona, se domačini pritožujejo in protestirajo proti turistom, ki popivajo in se neprimerno vedejo, ter tako resno vplivajo na kakovost življenja na teh območjih. Nezadovoljstvo prebivalcev povzroča tudi najem prenočišč preko Airbnb, saj se zaradi takih najemov zvišujejo cene najemnin, hkrati pa se spodbuja tudi nizkocenovni turizem. V začetku letošnjega leta je balearska prestolnica Palma prepovedala najem apartmajev v mestu preko Airbnb, omejevalne ukrepe pa uvajajo tudi druga področja.

Najnovejši statistični podatki kažejo, da so prizadevanja za usmerjanje v kakovostnejši turizem že obrodila prve sadove. Madrid je v juliju 2018 zabeležil 6,7 % povečanje turistov, medtem ko je število turistov v obmorskih destinacijah, kot so Baleari, Katalonija in Andaluzija, upadlo.

Vir: The Telegraph

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma