Nova uredba na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo

sreda, 10. januar 2024
V veljavi nova uredba na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo
 
22. decembra 2023 je bila v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena Uredba o postopkih na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo (Uradni list RS, št. 132/23), ki nadomešča Uredbo o načinu izdaje dovoljenj in potrdil ter vlogi Komisije za nadzor izvoza blaga z dvojno rabo (Uradni list RS, št. 34/10 in 42/12).

Uredba o postopkih na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo zaradi uveljavitve Uredbe 2021/821/EU  velja od 6. 1. 2024 in prinaša nekatere novosti, ki med drugim uvajajo obveznosti potrebne skrbnosti za izvoz blaga za kibernetski nadzor.

S tem se nadzor z Uredbo 2021/821/EU širi še nad kibernetsko nadzorno tehnologijo, ki je zasnovana tako, da omogoča vdiranje v informacijske in telekomunikacijske sisteme ali omogoča temeljit pregled paketov za tajni nadzor fizičnih oseb s spremljanjem, pridobivanjem, zbiranjem ali analiziranjem podatkov, kar vključuje tudi biometrične podatke in nadzor nad novimi tehnologijami.

Uredba ureja tudi obveznost pridobitve individualnega izvoznega dovoljenja za blago, ki ni na seznamu in katero bi lahko bilo uporabljeno za kršenje človekovih pravic, javnega reda ali v teroristične namene.
 
Na tem mestu vam želimo tudi sporočiti, da bo v kratkem organiziran dogodek, na katerem bo vsem zainteresiranim predstavljena na novo sprejeta uredba. Prav tako bo predstavljeno delovanje sistema eLicensing z vsemi na novo dodanimi funkcijami.


Preberite tudi: 

Blago z dvojno rabo in olajšave pri izvozu
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: