Nove investicije v slovaško avtomobilsko industrijo

četrtek, 16. september 2021

Globalno pomanjkanje čipov, ki že nekaj mesecev ovira proizvodnjo avtomobilov, očitno ne bo vplivalo na napovedane naložbe avtomobilskih skupin na Slovaškem. Volkswagen Slovaška v Bratislavi in Stellantis v Trnavi sta napovedala realizacijo novih projektov, vrednih več 100 mio EUR.

Volkswagen Slovaška je svojo naložbo uradno potrdil sredi novembra 2020. Skupina namerava v svoj celotni portfelj izdelkov vložiti približno 1 mlrd EUR, približno 500 mio EUR pa bo namenjenih proizvodnji Volkswagna Passata in Škode Superb. "Priprave na nov projekt, prihod novih generacij modelov VW Passat in Škoda Superb, se nadaljujejo v skladu z načrtom. Začetek proizvodnje je predviden za leto 2023," je dejala tiskovna predstavnica VW Slovaška, Lucia Kovarovic Makayova.

Tudi tiskovni predstavnik Stellantisa Peter Svec je dodal, da se pripravljalna dela nadaljujejo v skladu s prvotnim načrtom. Stellantis je svoj projekt v višini 180 mio EUR napovedal konec junija 2021. V portfelj bodo dodani novi modeli avtomobilov, večinoma hibridnih in električnih vozil. Novi proizvodni program B segmenta je največji, odkar je ta proizvajalec avtomobilov prišel na Slovaško. Proizvodni proces novega programa se bo predvidoma začel leta 2023. Priprave na projekt so se začele že to poletje, ključni del pa je predviden za leto 2022. Cilj naložbe je prispevati k povečanju ogljične nevtralnosti, zato bo velik del novega programa namenjen popolnoma električnim vozilom. Stellantis, ki je na Slovaško do sedaj že vložil 1,2 mlrd EUR, naj bi letos na Slovaškem sestavil svoje že 4 -milijonto vozilo.

V slovaškem Združenju avtomobilske industrije opozarjajo, da razmere na področju pomanjkanja čipov še naprej ostajajo napete in ne pričakujejo, da se bo situacija bistveno spremenila vsaj do druge polovice leta 2022. Pomanjkanje čipov že nekaj mesecev otežuje proizvodnjo pri slovaških proizvajalcih avtomobilov. Volkswagen Slovaška je moral že večkrat prekiniti proizvodnjo, prav tako pa tudi trnavska tovarna Stellantis. Pomanjkanje čipov je vplivalo tudi na proizvajalca avtomobilov Kia iz Ziline in obrat Jaguar Land Rover v Nitri.

V slovaškem Združenju avtomobilske industrije napovedujejo, da bo Slovaška letos proizvedla več kot 1 mio avtomobilov, kar je več kot 990.598 avtomobilov v letu 2020, vendar še vedno 10,6 % manj kot leta 2019.Viri: Factiva, SITA Slovenska Tlacova Agentura, bne IntelliNews
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije