Novo Nordisk si je za 2 mlrd EUR vredno naložbo izbral lrsko

torek, 06. februar 2024
 

Novo Nordisk si je za 2 mlrd EUR vredno naložbo izbral lrsko 

Danska družba Novo Nordisk je lani, zahvaljujoč novemu zdravilu za hujšanje Wegovy, postala najvrednejše javno podjetje v Evropi. Zaradi velikega povpraševanje po tem zdravilu si Novo Nordisk prizadeva za razširitev proizvodnih zmogljivosti v Evropi.

Za novo lokacijo si je družba izbrala poslovno središče blizu Dublina na Irskem, kamor namerava usmeriti približno 2 mlrd EUR vredno naložbo.

V poslovnem parku Grange Castle v Clondalkinu je družba že pridobila zemljišče za postavitev obrata, kjer bodo izdelovali zdravila za sladkorno bolezen, debelost in redke bolezni.

Poslovni park Grange Castle je del dublinskega industrijskega grozda, v katerem že delujeta ameriška farmacevtska družba Pfizer ter Takeda, japonska farmacevtska družba, ki je pred 5 leti za 45 mlrd GBP kupila britansko bio-farmacevtsko družbo Shire.Novi proizvodni obrat naj bi se raztezal na več kot 147.000 m2, ter do leta 2026 ustvaril 1.100 novih stalnih delovnih mest, od tega 600 v proizvodnji in 500 v administraciji.

Načrti predvidevajo 3 polnilnice, 2 montažno-pakirna objekta, skladišče, petnadstropno upravno stavbo in laboratorij ter skladišča in parkirišče s 551 mesti.

Svet okrožja Južni Dublin se mora o vlogi za načrtovanje odločiti pred koncem februarja 2024.

Nova tovarna bo v primeru odobritve predvidoma začela delovati do leta 2027.
 

Irska je privlačna lokacija za tuje farmacevtske družbe

Novo Nordisk je zadnja od velikih multinacionalnih farmacevtskih družb, ki so si za ciljno lokacijo velikih neposrednih tujih naložb izbrale Irsko.

Irska je privlačna lokacija za tuje farmacevtske družbe, saj ima stabilen, naložbam in inovacijam naklonjen ekosistem, vključno z ugodno, 12,5 % davčno stopnjo za pravne osebe, ki je bila uvedena v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Številne tuje neposredne naložbe v irski sektor znanosti o življenju so preoblikovale Irsko, ki je ena najmanjših držav med članicami EU, v eno vodilnih lokacij za proizvodnjo zdravil v EU.
 
  • Leta 2003 sta bili na Irskem samo 2 tovarni za proizvodnjo bioloških zdravil. Do leta 2020 se je to število povečalo za desetkrat.
  • Irska je danes največja neto izvoznica zdravil v EU in 3. največja izvoznica zdravil na svetu.
  • Irski sektor znanosti o življenju predstavlja 39 % nacionalnega izvoza.
  • 120 čezmorskih podjetij ima proizvodnjo na Irskem, vključno z 10 največjimi svetovnimi farmacevtskimi družbami.
  • V irskih obratih za proizvodnjo zdravil je zaposlenih približno 45.000 delavcev.
  • V zadnjem desetletju je bilo na Irsko vloženih približno 10 mlrd EUR v nove proizvodne obrate biofarmacevtskih izdelkov.

Sprva je bil irski sektor znanosti o življenju omejen predvsem na proizvodnjo učinkovin za izvoz za končno predelavo in prečiščevanje, od šestdesetih let prejšnjega stoletja pa se je razširil na podporo predelave končnih izdelkov.

V sodelovanju z akademskimi institucijami, multinacionalne družbe danes na Irskem ustanavljajo raziskovalne centre in razvijajo skupne raziskovalne projekte.

 
Viri: Factiva, The Times

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju farmacije

Gospodarstvo ter možnost vstopa na irski trg
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: