Obogatena resničnost, umetna inteligenca in robotika: odkrijte poljski »silicijev gozd«

petek, 10. november 2023


Gozdnata regija Podlaskie na severovzhodu Poljske se je izkazala za plodna tla za tehnologijo in inovacije. Govorili so s podjetji in diplomanti v središču tega neverjetnega tehnološkega središča.

Poljska regija je bogata z naravnimi lepotami in bogatimi gozdovi. Toda zdaj si prizadeva postati nekakšen »Silicijev gozd« s svojo cvetočo tehnologijo in IT.

Inovacije so v središču vizije in naložb Podlaskie. Prizadeva si oploditi ekosistem, za katerega podatki kažejo, da zaposluje že več kot 10.000 ljudi v sektorju IT, vključno z več kot 4.000 razvijalci programske opreme. 

Mednarodna skupina TenderHut ima korenine v tej regiji. Eno od njegovih 15 podjetij, Holo4Labs je razvilo napredno tehnologijo obogatene resničnosti, da bi znanstvenikom pomagalo odpraviti ročne in zamudne naloge.

Podjetje pravi, da lahko njihova visokotehnološka očala pomagajo zmanjšati razvoj zdravil za do tri leta. »Pri novih zdravilih traja 10 ali 15 let, da se to zdravilo razvije. Tehnologija tako skrajša čas na eno, dve ali celo tri leta,« je razkril Maciej Falkowski, produktni vodja pri Holo4Labs. 
 


»Kot znanstvenik se lahko popolnoma osredotočim na svoje delo, saj lahko vidim vse v svojem očesu in krmarim z glasovnimi ukazi, tako da lahko delam s prostimi rokami.«

»Če govorimo o prihodnosti in o tem, kar želimo narediti tudi tukaj je to, da resnično tesno sodelujemo z vsemi univerzami. Poskušamo usposobiti nove ljudi, poskušamo imeti najboljše zaposlene, ki jih vidimo rasti,« je povedal Robert Strzelecki, izvršni direktor TenderHut Group S.A.

Za medicinsko univerzo v Białystoku v glavnem mestu regije je tehnologija v središču raziskav, ki se osredotočajo na stvari, kot je umetna inteligenca in na to, kako lahko pomaga pri prilagajanju prihodnjih zdravljenj. 

»Obstaja odlično okolje za sodelovanje med univerzami, kot so akademski svet in poslovni partnerji, ki pomagajo razviti orodja, ki bodo dejansko dostavljena v pacientovo posteljo,« je za Focus povedal dr. Lukasz Szczerbiński, docent na Kliničnem raziskovalnem centru Medicinske univerze v Białystoku. »Srečo imamo še, da imajo naši partnerji ogromno izkušenj, prihajajo pa večinoma iz ZDA in Nemčije,« je dodal. 

Negovanje in ohranjanje mladih talentov

Photon je interaktivni robot, ki pomaga uvajati šolarje v tehnologijo in je plod tamkajšnjih diplomantov. Lahko vidi, sliši in zazna dotik. Zasnovan in sestavljen je bil v Podlaskie in pravi, da je 60.000 njegovih robotov zdaj nameščenih v učilnicah v Evropi in ZDA. Tekom rasti, želi ta start-up ostati zvest svojim koreninam.
 


»Vidim veliko regionalnega razvoja v smislu novih podjetij in tehnologije, ki prihajajo v to regijo in mislim, da je zelo koristno, da se lahko razvijamo skupaj,« je pojasnil Michał Grześ, izvršni direktor Photon Education. 

»V pridnosti se bomo seveda nekoliko širili na svetovni in mednarodni ravni, vendar bo jedro podjetja še vedno tu.«
Tehnični in ustvarjalni umi, ki stojijo za Photonom, so diplomirali na Tehnološki univerzi v Białystoku. Diplomanti gradijo zgodovino novoustanovljenih podjetij, kar pomaga zadržati mlade ume v regiji. 

 »Že v fazi zaposlovanja bodočim kandidatom pokažemo možnosti za razvoj inženirske kariere v naši regiji. Med študijem tesno sodelujemo s podjetji, organiziramo prakse, študijske obiske, klasična predavanja in predavanja praktikov na naši univerzi.«
Vsako leto diplomira okrog 9.000 študentov – mlada, kvalificirana delovna sila, na katero se ta regija zanaša pri uresničevanju svoje vizije inovacij in naložb. 

»Imeli smo veliko študijskih obiskov v tujini. Šli smo v Silicijevo dolino, v Izrael in številne evropske države,« je povedal Mariusz Dąbrowski, direktor Maršalovega urada v vojvodstvu Podlaskie. 

»Trudimo se usposobiti čim več ljudi, a vseeno mislim, da to ni dovolj. To je glavni izziv – mislim, da ne samo v tem delu Poljske, ampak po vsej Evropi.«

Vir: Euronews

Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-naslov: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov