Obvladovanje motenj dobavne verige z umetno inteligenco

četrtek, 05. maj 2022
 

Nov trg tehnoloških storitev za obvladovanje motenj v dobavni verigi

V zadnjih dveh letih je vrsta nepričakovanih dogodkov pretresla svetovne dobavne verige. Korona virus, vojna v Ukrajini, Brexit in kontejnerska ladja, ki se je zagozdila v Sueškem prekopu, vse to je vplivalo na dostavo skoraj vsega blaga, od koles do hrane za hišne živali.
 
Kot odgovor na motnje dobavne verige so nekatera start up podjetja in uveljavljene logistične skupine ustvarile več mlrd USD vredno industrijo, ki s pomočjo najnovejše tehnologije pomaga podjetjem obvladovati tovrstne motnje. 

Analitiki ocenjujejo, da naj bi bil trg novih tehnoloških storitev, osredotočenih na dobavne verige, v naslednjih 5 letih vreden več kot 20 mlrd USD letno. Do leta 2025 naj bi več kot 80 % novih aplikacij dobavne verige na nek način uporabljalo umetno inteligenco.
 

Največji konkurenti na trgu

Podjetja Interos Inc, Fero Labs, KlearNow Corp in številna druga podjetja, uporabljajo umetno inteligenco (AI) in druga najsodobnejša orodja, da proizvajalcem in njihovim strankam omogočijo hitrejši odziv na motnje v dobavni verigi, spremljanje razpoložljivosti surovin in krajšanje birokratskih ovir v mednarodni trgovini.
 

Interos Inc.

Podjetje Interos je eno najuspešnejših podjetij na tem nastajajočem trgu. Podjetje, ki ima sedež v Arlingtonu v Virginiji, z uporabo strojnega učenja spremlja 400 mio podjetij po vsem svetu, da svoje stranke lahko takoj opozori na morebitne motnje v dobavni verigi. Še pred začetkom vojne v Ukrajini je družba ocenila vpliv invazije za svoje stranke. Izvršna direktorica družbe Jennifer Bisceglie je dejala, da se je po začetku vojne 700 podjetij obrnilo na Interos za pomoč pri oceni njihove izpostavljenosti dobaviteljem v Ukrajini in Rusiji.

Tudi ameriška letalska družba Delta Air Lines Inc je ena izmed družb, ki uporablja Interos rešitve za spremljanje svojih 600 primarnih in 8.000 vseh dobaviteljev. V letalski družbi pričakujejo, da bodo z uporabo takšnih rešitev veliko bolj učinkoviti od svojih konkurentov pri oceni tveganja.
 

KlearNow Corp.

Podjetje KlearNow iz Santa Clare v Kaliforniji je razvilo platformo, ki avtomatizira birokratske postopke carinjenja, kjer še vedno prevladujejo tiskani obrazci.
Ta platforma je bila dobra rešitev za britansko podjetje EED Foods, ki iz Češke in Slovaške uvaža sladkarije ter prekajeno meso. V podjetju so se zaradi Brexita sprva bali, da bodo morali svojo dejavnost zapreti, a podjetje sedaj raste po 40 % letni stopnji. Deloma tudi zato, ker so nekateri konkurenti obupali, namesto da bi se lotili obremenjujoče nove papirologije za uvoz iz Evropske unije.

Platforma za carinjenje podjetja KlearNow, spremlja stotine pošiljk iz Srednje Evrope, sešteje vsote na tisoče artiklov, popravlja napake v vsem, od države izvora do bruto neto teže, in zagotavlja vhodno številko, pod katero so zbrane vse informacije o pošiljki, ki jih potrebuje podjetje za uvoz blaga. Pri tem je človeško sodelovanje le minimalno, kar podjetju prihrani čas in stroške ročnega vnosa podatkov.
 

Fero Labs

V podjetju Fero Labs, ki ima sedež v New Yorku, so prepričani, da je pandemija korona virusa poudarila potrebo, da se proizvajalci prilagodijo spreminjajočim se dobaviteljem, da bodo lahko še naprej izdelovali enake izdelke, ne glede na izvor surovin. Njihova platforma  uporablja strojno učenje za spremljanje in prilagajanje temu, kako surovine različnih dobaviteljev vplivajo na kakovost izdelkov, od različnih nečistoč v jeklu do ravni viskoznosti površinsko aktivne snovi, ki je ključna sestavina šampona. Sistem nato komunicira z inženirji obratov, da prilagodijo proizvodne procese, tako da se ohrani doslednost izdelka.
 

Logistična podjetja

Tudi večja logistična podjetja uvajajo strojno učenje, da bi povečala svojo konkurenčnost. Ameriški operater voznega parka Ryder System Inc uporablja podatke iz svojega voznega parka v realnem času ter podatke svojih strank in partnerjev za ustvarjanje algoritmov za napovedovanje vzorcev prometa, razpoložljivosti tovornjakov in cen.

Podjetje tveganega kapitala iz Silicijeve doline, Autotech Ventures, je vložilo tako v KlearNow kot v newtrul, ki združuje podatke iz sistemov za upravljanje prometa v ameriškem zelo razdrobljenem sektorju tovornih vozil, da bi napovedal spremembe cen.

 

Viri: Factiva, Reuters

 
Preberite še:

Globalni trendi na področju IKT

Glavni trendi, ki vplivajo na globalne dobavne verige v 2022