Odhod Renaulta iz Rusije - prodaja 68 % deleža v družbi AvtoVAZ državnemu organu NAMI

petek, 20. maj 2022
 

Skupina Renault je 16. maja 2022 napovedala umik iz ruskega trga preko prodaje 68 % deleža v družbi AvtoVAZ državnemu organu NAMI za simbolično vsoto


Tovarna, ki je v lasti Renaulta, se bo preselila v mesto Moskvo. Izvršni direktor de Meo poudarja, da je bila glede umika iz ruskega trga sprejeta hitra in pogumna odločitev. Odhod iz Rusije bo tako povzročil izgubo v višini 2,2 mrd EUR, kar je znesek rezervacij, ki jih je skupina napovedala 23. marca. 

De Meo pojasnjuje, da razmere niso več dopuščale, da bi nadaljevali z delom, stotine delov za avtomobile ni bilo mogoče vgraditi. Opozoril je na številne težave, ki onemogočajo voditi tovarno ter izrazil prepričanje, da bo ruski trg še dolgo trpel. Možnost za nadaljnjo proizvodnjo v Rusiji brez Renaulta vidi de Meo z lokalno organiziranimi dobavnimi verigami in državami, ki niso v istem geopolitičnem ekosistemu kot Francija in niso uvedle podobnih sankcij.

Skupina Renault, ki je načrtovala skupno platformo za znamki Dacia in Lada, je opozorila, da je sedaj prisiljena spremeniti svoje finančne napovedi za leto 2022, pri čemer naj bi marža iz poslovanja znašala približno 3 % (prej 4 % ali več).

Skupina Renault pušča možnost vrnitve nazaj in prevzem premoženja ob enakih pogojih, če se bodo spremenile mednarodne razmere. Francosko ministrstvo za gospodarstvo je komentiralo, da če Renault ne bi izstopil iz lastništva, bi se njegova prodaja na lokalni ravni sesula in bi se moral soočiti z ogromnimi izgubami. 

Izven Evrope Renault proda 47 % vozil, za Rusijo sta druga dva ključna trga po številu prodanih enot Brazilija in Turčija. V teku je reorganizacija in ločitev podjetja na hčerinski družbi in sicer eno za električne avtomobile in drugo za avtomobile z notranjim izgorevanjem, o čemer se usklajujejo tudi v okviru zavezništva Renault/Nissan/Mitsubishi.

Pripravila:
mag. Breda Korošec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si

 

Preberite tudi:


Renault za nedoločen čas zaustavlja proizvodnjo v svoji tovarni v Moskvi

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije